Starý i nový porcelán zdobí jednoduché linie mladé designérky

Výtvarnice Jitka Tomanová maluje na starý i nový porcelán (zdroj: ČT24)

Výtvarnice Jitka Tomanová maluje na bílý porcelán jednoduché černé linie. Prodávat porcelán začala na pražském Dyzajn marketu, dnes oslovuje mladé zákazníky kresbami na starém nádobí, které hledá na trzích.

Většinu porcelánu, který výtvarnice z Karlových Varů doplňuje svými malbami, lidé kupují jako dárek. Zájem mají i o svatební nádobí na přání.

Kromě ruční malby vytváří Jitka Tomanová také šablony, které pak na nádobí tiskne. A často i na kousky, které jsou starší než ona.

„Myslím, že je to jedna z věcí, díky které vyčnívám nad ostatními tvůrci, co dělají na porcelán. Moje klientela je samozřejmě odlišná, hodně často jsou to mladí lidé, kteří se zajímají o udržitelný životní styl, nebo lidé, kteří už se přejedli konzumu,“ říká výtvarnice, která pro starý porcelán vyráží pravidelně na bleší trhy.

Kolik peněz chci a jestli si o ně řeknu

Jako začínající podnikatelka si Tomanová musela nejdříve ze všeho odpovědět na několik otázek. „Kolik peněz skutečně potřebuji, kolik peněz bych chtěla, jak bych musela nastavit ceny a jestli jsem vůbec natolik sebevědomá říct si za svoje zboží tuhle cenu,“ počítala tehdy Tomanová.

Porcelán od Jitky Tomanové
Zdroj: ČT24

Po několika probdělých nocích vyrazila s pomalovaným karlovarským porcelánem na pražský Dyzajn market. „Popravdě jsem byla víc nervózní, než když jsem šla ke státnicím. Vedle mě byla jiná paní s porcelánem a měla ceny třeba o 40 procent nižší. A já jsem začala úplně panikařit, že to mám moc drahé, že si to nikdo nekoupí,“ vzpomíná výtvarnice.

Svou klientelu Tomanová našla a zákazníci se jí i vrací. Nyní chce Tomanová svůj sortiment rozšířit. Minimálně o dětský porcelán, čeká totiž přírůstek do rodiny a jak sama říká, postihla ji stejná „nemoc“ jako řadu jiných těhotných designérek.