Společnost Škoda Holding získala v Indii miliardovou zakázku na závod na turbíny

Plzeň - Škoda Holding plánuje už letos začít v Indii stavbu továrny na výrobu a montáž turbín. Celkové investice by se během pěti let měly vyšplhat až na miliardu korun. Podnik má mít až 150 lidí. Start stavby bude záviset na úspěchu v několika významných tendrech, do nichž vstupuje obchodně-inženýrská firma Škoda Power Pvt. z Dillí.

Továrna v Hajdarábádu, metropoli stejnojmenného státu uprostřed Indie, bude vyrábět zařízení do 150 MW pro celý asijský trh. „Jakmile uspějeme ve významných tendrech v Indii, začneme okamžitě stavět,“ řekl Jiří
Zapletal, generální ředitel plzeňských firem Škoda Holding a Škoda Power.

Největší boom poptávky po nových energetických blocích v příštích pěti letech očekává Škodovka v Indii a Číně, které mají největší nedostatek elektřiny. Škoda má v Číně od roku 1995 společný podnik na výrobu turbín do 25 MW. V obou zemích jsou vysoká dovozní cla a plzeňské strojírny musí působit přímo tam. Indie potřebuje instalovat do deseti let 100 tisíc MW elektrického výkonu, přičemž místní výroba zvládne polovinu. V Indii je v provozu sto energetických bloků Škoda, dodaných z Plzně i místní firmou BHEL, které Škoda prodala v 70. letech licenci.