Špatná hygiena a týrání zvířat. Veterináři loni vybrali na pokutách rekordních 33 milionů korun

Státní veterináři loni vybrali na pokutách rekordních více než 33 milionů korun, meziročně o zhruba sedm milionů více. Sankce vzrostly kvůli hygienickým problémům, zvýšila se také částka za pokuty v případě neregistrovaných podniků. Znovu přibylo podnětů na týrání zvířat i počet zjištěných případů týrání, uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Podle ředitelky odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Milady Dubské se loni uskutečnilo více než 7500 kontrol na pohodu zvířat, u hospodářských zjistili veterinární inspektoři chyby u 21 procent (o rok dříve šlo o 18 procent), v zájmových chovech pak prohřešky v 28 procentech (meziroční navýšení o dva procentní body).

Za týrání zvířat veterináři pokuty neukládají, dávají věc k prošetření obcím s rozšířenou působností, případně policii. Nejvážnějších případů, které se dostaly k policistům, bylo loni osm, k obcím putovalo 660 podnětů. Nejčastějšími prohřešky byly nevhodné podmínky chovu, omezování výživy a napájení, nezabezpečení zvířete proti úniku nebo opuštění zvířete.

Prioritou pro letošní rok zůstává zachování příznivé nákazové situace, stát se bude snažit získat status země prosté infekční bovinní rinotracheitidy, což je celosvětově rozšířená choroba u skotu. Infekce má dlouhé bezpříznakové období.

O potvrzení nákazy vysoce patogenního subtypu ptačí chřipky H5N8, který je pro ptáky smrtelný, v malochovu ve Štěpánově informovali veterináři letos v polovině ledna. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Zvířata, která neuhynula, utratili veterináři, stejně jako 12 slepic u dvou sousedů. U těchto dvou chovů se ptačí chřipka nepotvrdila, díky tomu se Štěpánovu vyhnulo plošné vybíjení drůbeže.

Česko loni získalo status země prosté afrického moru prasat (AMP). „Česká republika se tak stala jedinou zemí, které se podařilo AMP v současné vlně jeho šíření na svém území vymýtit,“ uzavřel Semerád.