Španělsko má nakročeno do recese

Madrid – Španělská ekonomika utrpěla v posledním loňském čtvrtletí první mezičtvrtletní pokles za dva roky a směřuje do recese. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt země ohrožované dluhovou krizí ještě stoupl o 0,7 procenta, v letošním roce však španělská centrální banka čeká kvůli zesíleným úsporným opatřením vlády propad o 1,5 procenta. Odhad ohledně výše HDP dnes snížila i Francie.

Podle dnešních údajů španělského statistického ústavu se HDP proti třetímu čtvrtletí snížil o 0,3 procenta a zaznamenal první pokles za dva roky. Pokles v tomto tempu ekonomové po zastavení růstu v předešlém čtvrtletí všeobecně očekávali.

V meziročním srovnání HDP zpomalil růst na 0,3 procenta z tempa 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí. „Nevidím možnost, jak by se země jako Španělsko mohly minimálně v prvním pololetí vyhnout recesi,“ komentoval nejnovější statistiky ekonom firmy 4Cast Steve Webster. Dodal, že čtvrté největší ekonomice měnové unie hrozí, že její recese bude kvůli vynuceným úsporám velmi dlouhá.

Recese ve Španělsku je velmi pravděpodobná, i když oficiálně se potvrdí až za tři měsíce, kdy statistický úřad oznámí data za první čtvrtletí roku 2012. Přesto už nyní všechny organizace, které připravují prognózy pro rok 2012, varují, že se národní bohatství Španělska v tomto roce sníží.

Čeká jižní Evropu ztracená dekáda?

Řada ekonomů se obává toho, že evropská strategie razantního snižování rozpočtových deficitů, která má údajně zvýšit důvěru v eurozónu a zabránit další dluhové krizi, zničí možnost ekonomického růstu a odsoudí země jižní Evropy ke „ztracenému desetiletí“, které postihlo v 90. letech Japonsko. Někteří dokonce mají strach z toho, že spirála ekonomického poklesu bude zhoršovat veřejné finance, čímž si vynutí další úspory s novým tlakem na pokles, což může vést až k rozpadu celé eurozóny.

Španělsko zasáhl krach kdysi prudce rostoucího trhu nemovitostí. Vedlo to k propadu výdajů spotřebitelů, kterým oslabené banky přestaly půjčovat. Země trpí vysokou nezaměstnaností, jejíž míra přesahuje 20 procent a mezi mladými je až poloviční. Ekonomiku z recese v roce 2010 vytáhl silný export, jediný pilíř jejího růstu však zasáhl útlum u klíčových obchodních partnerů.

Španělský premiér Mariano Rajoy
Zdroj: Emilio Naranjo/ISIFA/EPA

Francie snížila odhad růstu HDP na polovinu 

Odhad růstu své ekonomiky musela snížit i Francie. Místo původního procenta očekává růst pouhých 0,5 procenta. Předseda vlády François Fillon řekl, že státní rozpočet kvůli výpadku příjmů patrně přijde asi o pět miliard eur (více než 126 miliard korun). Revizi výhledu si podle Fillona vyžádal horší výhled celé evropské ekonomiky.  

„Snižujeme odhad růstu na 0,5 procenta z (dosavadního odhadu kolem) 1,0 procenta. Zohledňujeme tak hospodářské zpomalení, ačkoliv už teď v Evropě vidíme první známky oživení,“ poznamenal Fillon. „Růst by se měl do eurozóny, a především do Francie, vrátit ještě před koncem prvního pololetí,“ dodal. Fillon řekl, že nebude nutné sahat k žádným dalším úsporným opatřením, protože rozpočet na rok 2012 má určitý manévrovací prostor a bude fungovat i v případě, že růst ekonomiky zpomalí pouze na půl procenta.