Slovensko zavede šrotovné

Bratislava - Po vzoru Německa, Rakouska či Francie zavede šrotovné také Slovensko. Na likvidaci aut starších deseti let schválila slovenská vláda příspěvek 2 000 eur. Tento nástroj se stal oblíbeným nástrojem znovunastartování autoprůmyslu, což si slibují i Slováci. Automobilový průmysl totiž patří k vlajkovým lodím jejich hospodářství. Česko cestou šrotovného jít nehodlá.

Slevu bude možné získat jen při koupi auta do ceny 25 000 eur. Prémie na šrotování tak sice obejde nejluxusnější auta, zahrne však třídu malých i středních vozidel.

Vláda na Slovensku vyčlení pro příspěvky na likvidaci starých aut 30 milionů eur. Premiér Fico však podotkl, že pokud se systém osvědčí, je možno ještě balík peněz navýšit. Šrotovné iniciovala spolu s vládou Rada pro hospodářskou krizi, což je obdoba české Národní ekonomické rady vlády.

Slovenští analytici nad prospěšností nástroje váhají. „Šrotovné přispěje k oživení poptávky po autech a na druhé straně přispěje i k omlazení automobilového parku, který je na Slovensku zastaralý,“ tvrdí Pavol Kárász ze Slovenské akademie věd. Analytik institutu Ineko Radovan Duraňa si naopak myslí, že šrotovné v konečném důsledku podpoří výrobu levných aut v zahraničí, jelikož na Slovensku se prodá jen několik tisíc automobilů ze statisíců zde vyrobených.


Šrotovným proti útlumu jdou i na západě Evropy

Podle státního tajemníka ministerstva financí Petra Kažimíra se na Slovensku letos očekává pokles odbytu asi o 30 procent. Automobilový průmysl patří k odvětvím, které krize zasáhla nejvíc. Tři slovenské automobilky již omezily produkci nebo snížily počty zaměstnanců.