Se zahájením podnikání nejlépe poradí úředníci z Prahy 9

Praha - Nejpřesněji a nejrychleji dokáží na dotazy občanů odpovědět úředníci městské části Praha 9. V žebříčku sestaveném na základě průzkumu společnosti Factum Invenio následují města Karviná a Humpolec. Provedené šetření je součástí srovnávací akce Město pro byznys, která má pomoci podnikatelům s rozhodnutím, ve kterém městě zahájit své aktivity.

Přestože radnice mají ze zákona patnáctidenní lhůtu na odpověď, úředníci z Prahy 9 dokázali na e-mail s dotazem týkajícím se zahájení podnikání zareagovat již po 20 minutách. Desítky dalších radnic se s odesláním odpovědi vešly do jednoho dne. 

Posouzení informační otevřenosti je jedním z 50 kritérií, podle kterých budou organizátoři soutěže Město pro byznys porovnávat obce s rozšířenou působností a pražské správní obvody. Kromě zpracování některých dat Českého statistického úřadu se zeptá na názor na obtížnost zahájení podnikání rovněž více než 11 tisíc podnikatelů.
 
Výsledkem rozsáhlého šetření bude sestavení žebříčku obcí, které jsou nejvhodnější pro podnikání. „Chceme vytvořit žebříček, který zmapuje podnikatelské prostředí a řekne podnikatelům, která obec nebo kraj je pro ně nejlepší, co se týče rozjezdu jejich podniku. Samozřejmě chceme, aby ten žebříček měl co říct i obcím samotným a aby to pro ně byla motivace,“ vysvětlila v rozhovoru pro ČT24 Eva Hanáková, šéfredaktorka týdeníku Ekonom, který se na organizaci soutěže podílí.
 
První krajské kolo Města pro byznys pořadatelé uzavřou 20. května. Pořadí obcí z celé České republiky bude k dispozici 29. října.