S Rakušany máme stejné jen kešu ořechy, zjistili Slováci. Zákaz dvojí kvality jídla se blíží

Prezident Potravinářské komory ke kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

I druhý slovenský test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravin velké rozdíly v kvalitě produktů prodávaných pod stejným názvem a stejnou značkou na Slovensku a v Rakousku. Malé rozdíly byly zjištěny u další třetiny výrobků. Stejné byly jen kešu ořechy. Evropskou legislativu, která by dvojí kvalitu potravin řešila, by bylo možné přijmout do roku a půl, řekl novinářům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), jehož resort uspořádal podobný test jako Slováci před několika měsíci.

Slovenští potravinoví inspektoři koupili stejné potraviny ve Vídni a také v Bratislavě a v nedalekém Senci. Do srovnání zahrnuli 33 produktů, jako například výrobky z mléka, masa, dále nápoje či mraženou pizzu (kompletní výsledky testu najdete zde).

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná uvedla, že pouze u šesti testovaných výrobků z Rakouska a Slovenska analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků.

Podle výsledků testů je ve srovnání s Rakouskem na Slovensku například prodávána šunka s nižším obsahem masa a vyšším obsahem soli, dále rybí prsty s nižším podílem rybího masa a slazené nápoje s obsahem glukózo-fruktózového sirupu místo cukru. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy. 

Někteří výrobci už receptury sjednotili

Současná pravidla neumožňují trestat firmy za rozdílné složení výrobků prodávaných pod stejným názvem a značkou.

Podle Matečné někteří výrobci již sjednotili recepturu. Jako příklad uvedla výrobce sušenek, jenž do východní Evropy dodával produkty s obsahem palmového oleje, který nově nahradí máslem.

Z iniciativy české a slovenské vlády se příští týden uskuteční v Bratislavě spotřebitelský summit o dvojí kvalitě potravin, kterého se zúčastní kromě jiných premiéři čtyř evropských zemí či eurokomisařka Věra Jourová. Česko bude na schůzce zastupovat premiér Bohuslav Sobotka. 

Jurečka: EU může dvojí kvalitu potravin vyřešit brzy

Evropskou legislativu, která by řešila dvojí kvalitu potravin, by bylo možné přijmout do roku a půl, řekl v úterý novinářům český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nyní platné normy, které Evropská komise doporučila využívat, podle něj nejsou dostatečně účinné, protože se musí spoléhat na ochotu ke spolupráci jednotlivých členských států Unie.

  • S růstem kupní síly bude i česká populace v daleko větší míře chtít, stejně jako u aut nebo jiného spotřebního zboží, nakupovat identické značky zboží a ve stejné výbavě jako třeba v Německu, uvádí Svaz obchodu a cestovního ruchu.
  • Obchodníci proto podporují iniciativu ministra zemědělství Jurečky a skupiny zemí V4 k vyjasnění situace ohledně rozdílné kvality „identických značek výrobků“.
  • Podle SOCR ČR by mohlo být například odlišeno zřetelným dodatkovým nápisem integrovaným do nápisu do obalu daného výrobku: Czech edition (pokud je výrobek specifický pro český trh), German edition (pokud je specifický pro německý trh) nebo EU/Worldwide edition (pokud je identický v celé Evropě /na celém světě).

Jurečka uvedl, že poslal předsedovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi a dalším eurokomisařům dopis, v němž žádá o řešení situace. „Konkrétně žádám, že s ohledem na to, že teď se připravuje novela legislativy, která se týká ochrany spotřebitele, tak aby do této legislativy byla vložena jedna jednoduchá věta, která říká: Je-li ten výrobce stejný, výrobek se tváří marketingově stejně, spotřebitel má důvod si myslet, že ten produkt je totožný, aby měl ten produkt i stejné složení, stejnou kvalitu,“ řekl ministr.

Komise by podle Jurečky měla legislativní návrh projednat v prvním čtvrtletí příštího roku. „Potom je to otázka projednání v rámci Evropského parlamentu, což si myslím, že když bude vůle, tak za rok a půl se to dá stihnout,“ řekl Jurečka.

Srovnání výrobků: Iglo – rybí prsty
Zdroj: VŠCHT

Evropská komise dala na konci září členským státům návod, jak využívat současná evropská pravidla pro potírání praxe dvojí kvality potravin. Podle Jurečky se tento postup využít dá, ale to není ideální řešení. „Musíte spoléhat, že na druhé straně, ať už v Německu, v Belgii nebo kdekoli jinde, budete mít partnera, který dobrovolně bude mít ochotu s vámi v té věci spolupracovat. Dnes nemáte žádný legislativní nástroj, jakým způsobem jasně říct, že s námi ten dozorový orgán v jiném členském státě musí spolupracovat,“ řekl.

Podle něj sice mnozí výrobci mění složení svých výrobků, protože se bojí negativní reklamy. Zakotvení jednotného standardu kvality potravin na vnitřním trhu EU do evropského práva by ale situaci vyřešilo jednou provždy, soudí Jurečka.