Rusové se dočkali členství ve WTO

Moskva - Rusko vstupuje do Světové obchodní organizace, což mu přinese řadu ekonomických výhod. Po deseti letech, kdy do společenství vstoupila Čína, jde o velkou událost. Zvýšená konkurence a odstranění ochranných bariér přitom může znamenat konec některých ruských výrobců. První místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov, který jednání o členství za ruskou stranu vedl, dodal, že Rusko pravděpodobně ratifikuje dohodu po prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok v březnu.

Rusko čekalo 18 let na vstup do Světové obchodní organizace - mimo bylo jako jediná velká ekonomika. Cestu zemi otevřela dohoda s Gruzií, která odmítala vstup Ruska kvůli válce o gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii. „Pro Gruzíny je podstatné, že by do budoucna mohli na ruský trh vyvážet produkty, jako je víno nebo minerálka. Donedávna byl vstup těchto produktů na trh omezen. Rusko si zase uchovalo určitá práva monitorovat obchod těch oblastí, kterým říkáme Abcházie a Jižní Osetie,“ řekl předseda Mezinárodní obchodní komory ČR a člen NERVu Michal Mejstřík.

Herman Van Rompuy, prezident EU:

„Vstup Ruska do WTO je velký úspěch. Otevírá to nespočet nových obchodních příležitostí, investic a globálního růstu.“

Jako první na členství vydělají Rusové, zlevní totiž zboží z dovozu. Vláda souhlasila s postupným snížením dovozního cla ze současných deseti procent na necelých osm. Klesne i clo na zemědělské plodiny a průmyslové zboží.

Moskva také slíbila, že zruší cla na dovoz informačních technologií a bavlny. „Auta jsou největším příkladem zlevnění. Ceny ale půjdou dolů i u zemědělských produktů, jídla nebo oblečení. Ve výsledku to může znamenat i vyšší nezaměstnanost, protože některé ruské společnosti kvůli tomu mohou zkrachovat,“ konstatoval Andrej Kortunov, prezident organizace New Eurasia Foundation.

„Přijetí Ruska do WTO upevní integraci Ruské federace dosvětové ekonomiky a přinese větší jistotu podnikatelům a obchodním partnerům,“ říká Pascal Lamy, generální ředitel WTO.

Členství ve WTO má pro Rusy řadu výhod  

Třeba ocelářství posílí - firmám se otevřou další trhy. Zároveň budou více chráněny zahraniční peníze. V případě právních sporů se budou moci investoři odvolávat na mezinárodní pravidla a zákony. Už by se tak neměl opakovat zákaz dovozu zeleniny z Evropské unie, který Rusko nařídilo kvůli bakterii E.coli.