Praha je nejlepší pro podnikání, Brno a Ostrava jí šlapou na paty

Praha - Nejpříznivějším místem pro podnikání v České republice je Praha. Působí v ní nejvíce firem, pracuje v ní každý čtvrtý vysokoškolák. Zahanbit se ale nedaly ani Brno a Ostrava, které nastoupily cestu bouřlivého rozvoje zejména díky dotacím z Evropské unie, na které Praha jen tak nedosáhne. Srovnáním měst z hlediska byznysu se zabýval průzkum MasterCard česká centra rozvoje, který provedla Vysoká škola ekonomická v Praze.

Praha má v žebříčku českých měst poměrně pevné postavení. „V Praze vzniká čtvrtina hrubého domácího produktu. Chce v ní pracovat zhruba polovina vysokoškoláků,“ vysvětluje primátor hlavního města Pavel Bém. Spolu se středočeským regionem představuje metropole zhruba polovinu ekonomické síly České republiky.

Nahoru jdou ale i menší města

V posledních době se ale daří i dalším městům. Na druhém místě Mastercard žebříčku se umístilo Brno, třetí místo obsadila doposud často přehlížená Ostrava. „Nejenom u Ostravy, ale i u dalších tahounů v jednotlivých krajích, jako je například Brno, se potvrzuje to, že je samozřejmě důležitá úroveň infrastruktury, úroveň vzdělanosti a to jakým způsobem jsou v daném regionu vytvářeny investiční pobídky,“ dodává k rozvoji regionálních metropolí generální ředitel Mastercard Europe pro ČR, SR a Ukrajinu Ján Čarný.

Podle Béma hrají ale významnou roli také evropské dotace, které jsou pro Prahu téměř nedostupné. „Pro Prahu, která je tuším dvanáctým nejbohatším místem v Evropské unii, je to dosažení na evropské fondy složité,“ míní Bém. Evropské peníze se tak přesouvají právě do regionů kolem velkých měst, jako jsou Brno a Ostrava.

Kritéria hodnocení

Při přípravě žebříčku MasterCard česká centra rozvoje posuzovali odborníci z Vysoké školy ekonomické celou řadu kritérií především dlouhodobého charakteru. Do jejich hledáčku se dostala mimo jiné míra zhodnocení intervencí veřejného sektoru, ekonomická stabilita, investiční aktivita, ale také například kvalita života v jednotlivých městech a krajích.

Podobný projekt jako v České republice zaštiťuje MasterCard také ve světě. Cílem projektu je zkoumání strategického postavení měst ve světové ekonomice a posouzení jejich vzájemné kooperace.