Pokud bude koruna dál klesat, zvýší ČNB úrokové sazby

Praha – Pokud bude kurz koruny dále klesat a začne vytvářet tlak na růst inflace, mohla by Česká národní banka (ČNB) sáhnout ke zvýšení základních úrokových sazeb, uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Základní úrok je nyní na historickém minimu 0,75 procenta, zatímco úrok v eurozóně činí 1,25 procenta. Ve čtvrtek jej ale Evropská centrální banka (ECB) pravděpodobně sníží.

Základní scénář uvádí, že úroková sazba do konce příštího roku zůstane nezměněna. Případné zvyšování úrokových sazeb je zatím otázkou konce roku 2012 až 2013. Pokud by se však situace velmi výrazně vyhrotila a česká koruna by oslabila trvaleji, nejen krátkodobým výkyvem, musela by ČNB k zvýšení sazeb přistoupit. Dlouhodobé oslabení koruny by totiž začalo vyvolávat inflační tlaky v důsledku dovážených produktů, a pokud bude chtít ČNB splnit svůj inflační cíl, přistoupí k navýšení.

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T:

„Očekávám, že inflace v příštím roce přesáhne tři procenta, k čemuž přispěje především zvýšení DPH. Výraznější a trvalejší akceleraci inflace však neočekávám, poněvadž poptávková inflace zůstává pořád stejná. Během příštího roku se koruna vrátí pozvolně k posilující trajektorii.“

Rozhovor s Petrem Sklenářem (zdroj: ČT24)

Česká koruna jako na houpačce

Ještě na konci srpna stálo jedno euro 24 korun. V únoru se koruna dokonce dostala pod tuto hranici. Tehdy se mluvilo o tom, že by česká koruna mohla konkurovat švýcarskému franku a stát se bezpečným přístavem pro investory. Teď to rozhodně neplatí. „Zahraniční investoři chápou Českou republiku jako rozvíjející se trh. A když krize bude eskalovat, budou investoři z českého kapitálového trhu odcházet. Tím pádem nebude poptávka po koruně a koruna bude oslabovat,“ říká Michal Valentík, hlavní ekonomický stratég ČP Invest.