Podle Liberálního institutu je úterý dnem daňové svobody v Česku. Na stát nejdéle vydělávají Francouzi

Podle Liberálního institutu je úterý 28. května dnem daňové svobody v Česku. Jde o pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá vydělaná mzda na konto občana. Loni to bylo o pět dní dříve, Česko si tak v tomto ohledu pohoršilo. Jinou metodiku využívá společnost Deloitte, podle ní nastane u nás den daňové svobody až 23. června.

Liberální institut uvedl, že letos připadá Den daňové svobody na 28. května. Lidé tedy 148 dnů pracovali pro stát. Loni však nastal tento den už 22. května. 

Za meziročním zhoršením je podle institutu především zpomalení hospodářského růstu.

Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek ke Dni daňové svobody (zdroj: ČT24)

Institut při výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Deň daňové svobody představuje jednoduchou, laicky srozumitelnou reprezentaci daňové zátěže v ekonomice, uvádí společnosti Deloitte. Ve své metodě výpočtu rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru a čistého národního důchodu. Výpočty za předchozí roky jsou vždy aktualizovány při revizi dat statistických úřadů použitých při výpočtu.

Na letošní rok vyšel tento den na 23. června – tedy 174 dnů na odvod daní – loni to bylo 24. června. Při srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie nejlépe vychází Rumunsko (24. dubna) a Bulharsko (1. května). Naopak nejhůře jsou na tom z tohoto pohledu Belgie (25. července) a Francie (28. července).