Počty nezaměstnaných se v Evropě příliš nemění

Brusel - Procento nezaměstnaných v eurozóně zůstalo v dubnu na březnových 9,9 procentech, jak přiblížil v dnešním odhadu Evropský statistický úřad (Eurostat). V celé Evropské unii se nicméně podíl lidí bez práce snížil na 9,4 procenta z 9,5 procenta v březnu. Naopak v Německu klesla míra nezaměstnanosti v květnu podle předběžných a sezonně přepočtených údajů na rovných sedm procent, a dostala se tak nejníže od znovusjednocení země před 20 lety.

Míra nezaměstnanosti v unii proti loňskému dubnu mírně poklesla. V unijních státech platících eurem byla před rokem na 10,2 procenta a v celé „sedmadvacítce“ na 9,7 procenta.

V dubnu bylo v EU podle odhadu Eurostatu 22,5 milionu nezaměstnaných mužů a žen, z toho přibližně 15,5 milionu připadlo na eurozónu. Proti březnu množství nezaměstnaných kleslo v EU o 165 tisíc, na čemž se 115 tisíci podílela eurozóna. Proti dubnu loňského roku bylo letos ve stejném měsíci v EU bez práce o 702 tisíc lidí méně a v eurozóně o 457 tisíc osob méně.

S největší nezaměstnaností se již tradičně potýká Španělsko, kde dosahuje 20,7 procenta. Nejmenší má naopak Nizozemsko (4,2 procenta). V Česku je podle Eurostatu šestá nejnižší nezaměstnanost z 27 států EU, podle jeho metodiky 6,8 procenta. Méně už to kromě již zmíněného Nizozemska bylo jen v Rakousku, Lucembursku, Německu a na Maltě.

Něměcko hlásí stále méně nezaměstnaných

Míra nezaměstnanosti v Německu v květnu klesla nejníže za 20 let. V dubnu činila 7,1 procenta. V květnu ale počet lidí bez práce klesl jen asi o 8000, zatímco ekonomové čekali pokles až víc než čtyřikrát výraznější, o 30 000 uchazečů. Bez práce tak v květnu bylo zhruba 2,97 milionu lidí. V dubnu v Německu nemělo práci asi 2,98 milionu lidí, loni v květnu téměř 3,25 milionu. Před rokem byla míra nezaměstnanosti na 7,7 procentech.

Německý úřad práce
Zdroj: Miguel Villagran/ISIFA/Getty Images