Ozvěna dražšího benzinu a potravin. Inflace v lednu vystoupala na 2,2 procenta

Události: Vývoj cen v lednu (zdroj: ČT24)

Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. Zdražily pohonné hmoty a potraviny. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Ceny se meziročně zvýšily především v dopravě, kde ceny pohonných hmot zrychlily růst na 11,6 z prosincových 4,3 procenta.

Na zvyšování cen se první měsíc roku hodně podílely i potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly o 2,7 procenta, zeleniny o 5,2 procenta, sýrů o 13,5 procenta, másla o 14,9 procenta a vajec dokonce o 19 procent. Mírněji rostly ceny alkoholu, které v lednu zdražily o půl procenta, o měsíc dříve to bylo o 3,1 procenta.

Meziroční změny cen v lednu 2017
Zdroj: ČSÚ

Vliv na zvýšení cenové úrovně mělo i dražší stravování a ubytování, kde vzrostly ceny v restauracích a kavárnách o 6,8 procenta. Rostly pak i ceny nájemného, vodného a stočného, a to zhruba přes dvě procenta. U elektřiny a tepla byl nárůst mírnější do jednoho procenta.  

Opačným směrem, tedy na snižování meziroční cenové hladiny, působilo kromě poklesu cen bytového vybavení a zařízení domácností i snížení cen pošty a telekomunikací.

„Když se podíváme na spotřebitelský koš, tak v meziměsíčním srovnání rostly ceny ve všech hlavních segmentech kromě odívání a obuvi, což je tradiční dopad vánočních slev. I v meziročním pohledu jde vidět, že růst cen se začíná plošněji zvyšovat,“ podotýká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Znamená vyšší inflace dřívější uvolnění koruny držené centrální bankou?

Analytici odhadovali, že lednová inflace dosáhne dvouprocentního inflačního cíle České národní banky, nebo jej mírně překročí.

Odhadnout lednovou inflaci je vždy v celém roce nejtěžší. Mnoho podniků totiž přechází s počátkem roku na nové ceny a mnohdy hraje cenová politika větší roli než logika uplatňovaná ekonomickými modely využívanými analytiky.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

„ČNB ve své únorové prognóze očekávala meziroční cenový růst v lednu pouze o 1,9 procenta. Vyšší inflace potvrzuje náš předpoklad, že ČNB zruší kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vyšší inflace může přilákat příliv spekulativního kapitálu a donutit tak centrální banku k dalším intervencím,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Inflace by se podle jejich odhadu měla držet po celý rok nad dvouprocentním cílem centrální banky.

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora míní, že v první polovině roku bude akcelerovat a počátkem léta se přiblíží třem procentům. „V pozadí budou stát hlavně vyšší ceny komodit a slabá koruna k dolaru. Ve čtvrtém kvartále ale inflace výrazně zpomalí. Přibrzdí ji konec intervencí ČNB a zpomalující ekonomika. Průměr za rok 2017 čekáme kolem 2,5 procenta,“ dodal.

„Trh čeká ukončení intervencí ve druhém kvartále. Já považuji za hloupé vyčkávat, aby se naplnila očekávání trhu a všichni se na tom napakovali na účet ČNB. Nedivil bych se, kdyby ČNB kdykoli v březnu (i mimo zasedání bankovní rady) intervence ukončila. Akce typu měnová reforma či intervence se předem neoznamují z logického důvodu,“ podotknul.

Od prosince je znatelný nárůst aktivity spekulantů, kvůli kterým centrální banka musí provádět devizové intervence, aby českou měnu udržela na 27 korunách za euro. V prosinci ji to stálo 88 miliard korun, za celý loňský rok zhruba 455 miliard. Leden pak byl ještě náročnější. Odhady se za tento jeden měsíc už pohybují okolo čtyři set miliard.

S tím, jak se inflace dostala nad očekávání ČNB, roste riziko, že ČNB ukončí intervence dřív.
Petr Gapko
hlavní ekonom Moneta Money Bank

Už druhý měsíc za sebou každopádně Česká národní banka dosáhla požadovaného dvouprocentního inflačního cíle, který je podmínkou pro ukončení režimu devizových intervencí.

Centrální banka nicméně začátkem února zopakovala, že korunu bude zřejmě oslabovat až do poloviny roku. „Platí náš tvrdý závazek, že rozhodně nebudeme ukončovat do konce prvního čtvrtletí, čili do konce března,“ řekl začátkem února guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Potraviny a pohonné hmoty táhnou inflaci nahoru (zdroj: ČT24)