Centrální banka v prosinci posílila intervence. Za slabou korunu dala 88 miliard

V prosinci ČNB intervenovala výrazně víc než v listopadu. Leden by ale mohl být rekordní (zdroj: ČT24)

Česká národní banka v prosinci pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 88 miliard korun. Je to výrazně větší objem než v listopadu, kdy centrální banka za intervence utratila asi 14 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila.

Za celý rok 2016 tak ČNB v rámci intervencí skoupila eura za zhruba 450 miliard korun. Je to dosud nejvyšší roční výsledek. V roce 2013, kdy se začalo s oslabováním koruny, to bylo zhruba 200 miliard, následující rok se bez zásahu centrální banky obešel a v roce 2015 to bylo zhruba 250 miliard korun. Česká národní banka tak nakoupila od zahájení intervencí eura za 900 miliard korun.

Prosincový výsledek předčil očekávání analytiků, kteří v lednu odhadovali, že ČNB dala za udržení české měny na 27 korunách za euro zhruba půl až jednu miliardu eur, tedy maximálně 27 miliard korun.

Devizové intervence ČNB v roce 2016
Zdroj: ČTK/ČNB

„Prosincové odhady intervencí jsou však vždy méně přesné díky velké volatilitě v celkové likviditě bankovního sektoru ke konci roku,“ míní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala byl i tak tlak spekulantů na korunu v posledním měsíci překvapivě vysoký. „Koruna se přitom v první polovině prosince obchodovala nad úrovní kurzového závazku kvůli efektům zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. ČNB tak musela bránit závazek až v druhé půlce měsíce. S ještě větší vervou se investoři pustili do nákupů koruny v lednu,“ dodal Dřímal.

Leden byl v intervencích podle odhadů masivní

V pondělí zveřejnil svůj odhad za leden ekonom Generali Investments Radomír Jáč, podle kterého v lednu centrální banka vydala přes čtyři sta miliard korun. Jeden měsíc intervencí by tak byl na podobné úrovni jako celý loňský rok.

Podle odhadu Seidlera byly lednové intervence vysoké, ale odhaduje menší sumu – 380 miliard korun. „Nabraly na intenzitě díky zrychlující inflaci a spekulacím na blížící se konec kurzového závazku,“ uvedl.

„Silný příliv spekulativního kapitálu začíná přinášet otázku, do jaké míry bude moci koruna po ukončení závazku posílit z důvodu chybějící protistrany. Tohoto rizika si začínají být vědomi i zahraniční hráči, proto růst spekulativních pozic v závěru ledna zpomalil a někteří hráči je patrně začali již uzavírat,“ dodal Seidler.

O skutečné výši lednových intervencí bude centrální banka informovat 7. března.

Bureš: I sílící spekulativní příliv peněz ze zahraničí hraje spíš ve prospěch rychlejšího exitu (zdroj: ČT24)

Konec intervencí pak ČNB plánuje ve druhém čtvrtletí letošního roku. Kurz koruny by pak podle odhadů mohl postupně začít posilovat a právě s tím počítají spekulanti, kteří si pořizují českou měnu ve velkém. Podle analytiků už nakoupili koruny za téměř třičtvrtě bilionu.

„Sázky na silnou korunu jsou v tuto chvíli příliš silné, že až dvojnásobně překonávají roční přebytek českého zahraničního obchodu. Tím pádem nemusí být pro veškeré sázkaře na silnější korunu úplně jednoduché tyto své pozice zavřít, pokud budou chtít odejít narychlo a hned,“ přiblížil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Bankovní rada minulý týden zopakovala, že pravděpodobný termín ukončení intervencí bude v polovině letošního roku.