Odliv investic z podílových fondů zpomaluje

Praha - Češi se i v letošním roce zbavují svých investic v podílových fondech, už ale o něco méně než loni. Od začátku roku do půlky dubna převážily odkupy jejich podílů nové prodeje o zhruba 9,5 miliardy korun. Nejhorší je situace u fondů peněžního trhu, ze kterých už investoři stáhli 6,3 miliardy korun. Naopak nepatrně přibylo peněz v akciových fondech.

V porovnání s loňským rokem si letos fondy vedou lépe. Jen za první čtvrtletí loňského roku se totiž scvrkly o 19 miliard korun. Letos to bylo do půlky dubna skoro o deset miliard méně.

„Nejlépe se daří akciovým fondům. Investoři chtějí využít propadů na akciových trzích a snaží se zachytit nástup rostoucího trendu,“ uvedl šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. U ostatních typů podílových fondů sice podle něj stále převažují prodeje nad nákupy, nicméně to se postupně snižuje. „Zdá se tedy, že se sice pomalu, ale přece vrací důvěra v investování,“ podotkl.

Mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek:

„Celkově vidíme, že se odlivy zpomalují, a můžeme očekávat, že pokud budou časem klesat sazby u depozit, může začít role podílových fondů opět růst.“

V prvním čtvrtletí nastal pokles u fondů peněžního trhu. Část klientů zřejmě přesměrovala prostředky z nich na spořící účty, míní mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Naopak zajištěné fondy se podle něj drží na zhruba podobné úrovni, což zároveň znamená, že jejich podíl na celkovém majetku uloženém ve fondech vzrostl.

Majetek Čechů uložený v tuzemských podílových fondech letos stále spíše klesal, u některých fondů se ale už objevily i poměrně výrazné nárůsty. V roce 2007 klesl majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, o 71 miliard Kč na 244 miliard Kč. Důvodem poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů.