Obří světové banky hledají kvůli krizi nové majitele

New York/Londýn - Světová krize na finančních a úvěrových trzích s sebou přinesla vlnu velkých akvizic. Ve stínu námluv zbankrotované americké investiční banky Lehman Brothers s britskou Barclays dnes další banka z britských ostrovů oznámila koupi tamního největšího hypotečního ústavu HBOS. Transakce za víc než 12 miliard liber dá vzniknout dominantnímu hráči na britském trhu. Nového vlastníka hledají také investiční banka Morgan Stenley a obří spořitelna Washington Mutual.

Spojení Lloyds a HBOS

O převzetí HBOS přední britskou bankovní skupinou Lloyds trhy spekulovaly od začátku týdne. Pro britské antimonopolní úřady bylo spojení HBOS a Lloyds donedávna nepředstavitelné, vzniklá skupina by měla víc než 28procentní podíl na trhu, britská vláda však pod tlakem úvěrové krize sdělila, že stát sloučení nebude bránit. Vláda dokonce hodlá urychlit regulační schvalování fúze, aby zajistila stabilitu britského finančního systému. Jako nejpravděpodobnější se jeví možnost, že brawnův kabinet přijme pro tento případ speciální zákon.

HBOS se dostala pod tlak, protože její financování je více než u jiných britských bank závislé na mezibankovním trhu. Úroky u mezibankovních půjček přitom v posledních dnech po bankrotu banky Lehman Brothers a dalších událostech prudce stouply a vzrůstá neochota bank vzájemně si půjčovat. Podle analytiků by v případě zvýšených výběrů vkladů měla HBOS velký problém.

Lloyds, který za HBOS zaplatí dohromady 12,2 miliard liber (asi 368 miliard korun), si od převzetí slibuje, že do roku 2011 se díky němu zvýší její zisky o jednu miliardu liber ročně. Spojení také podle banky posílí její schopnost obsluhovat zákazníky v současných obtížných podmínkách na trhu.

Washington Mutual hledá nového majitele

Kvůli těžkým ztrátám na hypotečním trhu se k prodeji nabídla také dominantní americká spořitelna Washington Mutual. Mezi potenciálními zájemci jsou skupiny Citigroup, JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo nebo britská HSBC Holdings.

Dveře k prodeji Washington Mutual se otevřely poté, co její největší vlastník, investiční firma TPG, vyjádřila souhlas s navýšením kapitálu. Akcie Washington Mutual za poslední rok v obavách z těžkých ztrát z trhu hypoték klesly o 94 procent.

Prodej Morgan Stanley

Na organizaci vlastní aukce si Washington Mutual najala investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley. Právě druhý jmenovaný ústav přitom vede předběžná jednání o vlastním převzetí s bankovní skupinou Wachovia Corp.

Morgan Stanley a Goldman Sachs jsou přitom poslední dvě samostatné americké investiční banky, které zatím přežily hypoteční a úvěrovou krizi. Jen tento týden zanikla dvě velká jména z Wall Street - Lehman Brothers a Merrill Lynch. Generální ředitel Morgan Stanley John Mack dal v těchto dnech najevo, že hodlá zajistit přežití své firmy.

Analytici finančního sektoru dávno předpokládali, že úvěrová krize dovede slabší finanční firmy do rukou silnějších konkurentů. Současný vývoj jim dává za pravdu. Krize, která na světových trzích trvá od loňského srpna, vedla v USA k největší vlně konsolidace za poslední desetiletí.