Obchodníci si v září polepšili o 3,5 procenta

Praha – Maloobchodní tržby v září rostly rychleji než loni. Obchodníci si bez očištění polepšili o 3,5 procenta. Oproti srpnu se však tržby propadly o 2,8 procenta. Hlavní podíl na zářijovém růstu měl stejně jako v srpnu vyšší prodej automobilů a nepotravinářského zboží. Motorová vozidla tržbám pomohla 2,2 procentního bodu, nepotravinářské zboží potom přispěla 1,7 procentního boru. Informace přinesl Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby táhl dolů prodej pohonných hmot

Podle údajů Svazu automobilového průmyslu se zvýšila registrace nových vozidel o 8,2 procenta, první registrace ojetých aut naopak klesla o 9,1 procenta. „Vzhledem k tomu, že údaj nezahrnuje ojetá vozidla již dříve v ČR registrovaná, lze usoudit, že došlo k poklesu jejich dovozu,“ uvedl úřad. Negativní vliv na tržby měl potom prodej pohonných hmot, který klesl o 0,6 procentního bodu.

Český statistický úřad

„Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v září zvýšily reálně meziměsíčně o 0,6 procenta a meziročně o tři procenta.“

Nejlépe se dařilo obchodníkům, kteří vlastní specializované prodejny s textilem a obuví. Podle některých prodejců začali lidé letos o něco dřív nakupovat zimní oblečení včetně sportovního. Výrazně se zvýšil i prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Lidé více utráceli i za kulturu a rekreaci a počítačová a komunikační zařízení. V supermarketech a hypermarketech vzrostly tržby sice jen o 1,5 procenta, nicméně díky velkému podílu těchto prodejen na celkových maloobchodních tržbách představoval jejich příspěvek k celkovému růstu půl procentního bodu.

Pohonné hmoty zdražily o 13 procent

„Výrazně vzrostly ceny pohonných hmot (o 12,9 procenta), podstatně méně pak ceny za léky a zdravotnické potřeby (o 0,6 procenta). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 5,9 procenta) a použitého zboží (o 5,5 procenta),“ uvedl ČSÚ.

  • Nákup módy autor: Kirsty Wigglesworth, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1578/157734.jpg
  • Vývoj maloobchodních tržeb autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2084/208317.jpg