Nekvalitní palivo reklamujte do týdne

Hradec Králové - Benzina řeší stížnost na kvalitu nafty. U její čerpací stanice natankoval Jan Munzar z Vlkova na Královéhradecku, ale pár dnů poté zjistil opakované problémy při startování. Po čase mu v servisu řekli, že motor je vážně poškozen vlivem silně znečištěného paliva. Ovšem Benzina zavinění odmítla a reklamaci neuznala.

Zákazník natankoval 40 litrů nafty Verva u čerpací stanice Benziny v Náchodě v pátek večer. Přes víkend pak s vozidlem nejezdil. V pondělí zjistil problémy se startováním, které pokračovaly. Auto odstavil devátý den po natankování. „Servis sdělil, že došlo k poškození vstřikovacích trysek a že to bylo způsobeno nečistotami, které jsou obsaženy v naftě,“ uvedl Jan Munzar.

Servis zjistil, že hodnoty znečištění byly až čtyřikrát vyšší, než povoluje norma. Podle automobilového odborníka Jaroslava Holubáře se problémy se znečištěným palivem eskalují v zimě při startování. Nečistoty zanášejí filtry a následně trpí vstřikovací části. Vše může vyústit až v generální opravu automobilu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Benzina: Zákazník si stěžoval pozdě

Benzina Janu Munzarovi sdělila, že si stěžoval pozdě. Podle firmy měl na podání reklamace sedm dnů. Živnostník však hledal závadu jinde než v palivu a lhůtu nestihl. „Auto se rozbilo až osmý, devátý den, takže bych jejich lhůtu stejně nestihnul,“ dodal.

Benzina současně odmítla i odpovědnost za poškození motoru. Nečistoty mohly být podle ní v nádrži vozu. „Kvalita motorové nafty, která byla předmětem stížnosti, byla v naprostém pořádku a odpovídala předepsaným evropským normám,“ prohlásil mluvčí Benziny Václav Loula.

Jan Votočka, mluvčí sdružení TEST

„Zákazník se nachází ve velice těžké situaci z hlediska toho, jaké konkrétní důkazy shromáždit a zda je vůbec dokáže shromáždit.“

Průkazným důkazem by byly vzorky získané přímo z čerpací stanice, které by však bylo po devíti dnech od tankování těžké sehnat. Pan Munzar nakonec zaplatil za opravu motoru poškozeného naftou 40 tisíc korun.