Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny zůstává přes tři a půl miliardy korun

Praha - Na anonymních vkladních knížkách měli klienti České spořitelny na konci března uloženo 3,52 miliardy korun. Od začátku roku tak lidé ze spořitelny vybrali 120 milionů korun a od loňského března přibližně 520 milionů korun. Česká spořitelna musí podle zákona anonymní vkladní knížky zrušit kvůli lepší ochraně proti praní špinavých peněz.

Lidé mají na zrušení knížek čas až do konce roku 2012. Úspory na těchto knížkách spořitelna od roku 2003 neúročí, a vklady tak nepřinášejí majitelům žádný zisk. Na počátku převodů v roce 2002 měli lidé asi na 6,5 milionu anonymních knížek uloženo zhruba 120 miliard korun.

Z celkového objemu vkladů na anonymních vkladních knížkách tak lidé vybrali už 95,5 procenta. Banka předpokládá, že do roku 2012 klienti většinu vkladů vyberou. Podle zákona propadnou vklady v roce 2012 bance. Česká spořitelna ovšem chce vyplácet i promlčené úložky.

Na rušení knížek banka podle svých zástupců prodělá. Jednorázově mezi lety 2002 až 2003 zaplatila 500 milionů korun na vybudování zvláštních přepážek, propagaci nebo za odliv vkladů. Každoročně pak banka přichází zhruba o 400 milionů korun, zejména vlivem vyšších úrokových sazeb a nižší úrokové marže u produktů. Vydělat by ovšem mohla na promlčených vkladech, navíc ušetří na vyplácení úroků.