Monopol Gazpromu možná oslabí

Moskva - Ruskému antimonopolnímu úřadu se nelíbí výsadní postavení předního ruského plynaře Gazpromu a chce omezit jeho vývozní monopol. Usiluje o změnu zákona, která by Gazprom přinutila sdílet exportní plynovody s nezávislými výrobci plynu. Informaci přinesl list Vedomosti.

„Pokud by byly změny schváleny, nezávislí producenti by dosáhli vyšších prodejních cen a získali by stimul k posilování těžby plynu ve středně dlouhém období,“ vysvětlila snahu ruského antimonopolního úřadu investiční banka Renaissance Capital.

V případě, že se podaří změny prosadit, dojde k částečnému oslabení monopolního postavení Gazpromu. Firma bude muset nakupovat plyn na vývoz od nezávislých producentů.

Šance návrhu jsou malé

„Nevěříme, že tento návrh má za současné situace reálnou šanci na schválení, protože Gazprom proti němu pravděpodobně bude bojovat zuby nehty,“ uvedla makléřská společnost Troika Dialog. Navíc by se Gazprom zřejmě hojil na menších producentech, od kterých by musel ropu nakupovat. Nutit by je mohl například k financování provozu a rozšiřování plynovodů, což by mu umožnilo kompenzovat ušlé zisky.

Vývoz plynu je pro Gazprom, který disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě, velký byznys. Na exportních trzích je totiž cena plynu mnohdy až pětkrát vyšší než ta, za kterou se surovina prodává v Rusku. Nezávislí producenti plynu by se na lukrativnosti exportních trhů rádi přiživili.