Ministerstvo průmyslu podpoří začínající firmy 660 miliony

Praha – Ministerstvo průmyslu vložilo do fondu na pomoc začínajícím technologickým firmám 660 milionů korun. Uchází se o ně 125 nadějných projektů, jejichž výběr začne na podzim. Česko se tak snaží dohnat Evropu. V podpoře inovací je totiž v Unii na předposledním místě.

Stát rozdá 660 milionů začínajícím technologickým firmám jako investici pro rozjezd jejich podnikání. Podle ministerstva průmyslu a obchodu, které za prvním podobným investičním fondem v Česku stojí, by měly peníze vystačit pro 125 projektů. 

Podobné fondy fungují i v zahraničí. Ministerstvo průmyslu ale není jediná státní instituce, která mladé firmy podporuje. Česká republika se snaží dohnat Evropu. V množství peněz pro podporu inovativních firem je totiž v evropské sedmadvacítce na šestadvacátém místě. Stamilionový fond to má změnit.

„Ten objem peněz je tu velice malý a Česko tak přichází o inovativní firmy typu Google a Apple,“ říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje z ministestva průmyslu. Na peníze může dosáhnout přibližně 125 mimopražských firem. Budou se ale na investici podílet i vlastními penězi. S přípravou projektů jim pomůže Czechinvest. „Jedním z cílů našeho projektu bylo umožnit začínajícím podnikatelům na fóru investorů představit svůj projekt a získat investici,“ uvedl Miroslav Křížek, ředitel Czechinvestu. 

První projekty se začnou vybírat po prázdninách a v komisi budou rozhodovat zástupci státu a investoři.