Londýn - Rekordní ceny potravin a zájem o ekologicky šetrné zemědělství vedly v Londýně k založení nového typu obchodu s potravinami. Takzvaný lidový supermarket funguje jako nezisková organizace. Jeho personál tvoří téměř výhradně dobrovolníci, kteří navíc získávají desetiprocentní slevy na nákupy. Kdo chce v lidovém supermarketu výhodně nakupovat, musí v něm čtyři hodiny měsíčně vytírat podlahu nebo vykládat zboží a současně zaplatit členský příspěvek. Jeho účet ale nakonec může být až o polovinu nižší než v běžném obchodě.
Lidový supermarket aneb socialismus v londýnské praxi
Zakladatel lidového supermarketu Arthur Potts-Dawson:
„Hlavní myšlenka našeho supermarketu je nabídnout levnější a kvalitnější potraviny, snížit objem odpadu, který se v obchodě vytvoří a zajistit si dodávky přímo od výrobců, abychom co nejvíc snížili cenu zboží.“
Potts Dawson se inspiroval v New Yorku, kde supermarket na podobném principu funguje už od roku 1974. I když je ten londýnský v provozu půl roku, stálou klientelu se mu už podařilo získat a roste i celková částka, kterou tu zákazníci každý týden utratí. „Chování spotřebitelů se mění, lidé se zajímají o udržitelné zdroje potravin. Tyhle supermarkety je tak budou lákat čím dál tím víc,“ dokládá analytik Malcolm Pinkerton.
Podle Světové banky vzrostly loni světové ceny potravin o 29 procent. V současnosti jsou už jen asi tři procenta pod rekordem z roku 2008 a mluví se o hrozící potravinové krizi. I proto je možnost ušetřit v lidovém supermarketu pro zákazníky přitažlivá.