Krokodýli – noví obyvatelé českých vepřínů?

Praha – Zatímco masové kuličky s příměsí koniny se stále řeší ve velkém, na české talíře možná v nejbližších týdnech a měsících zamíří ještě neobvyklejší druh masa. Od počátku března totiž platí vyhláška ministerstva zemědělství, která umožňuje porážet krokodýly, jejich maso zpracovávat a pak prodávat dál. Delikatesy z krokodýla si tak Češi budou moct jako první v Evropské unii koupit už i od tuzemských chovatelů.

Zamíří místo hovězího steaku na talíře českých strávníků steak z krokodýla? Možná ano. A co víc, čerstvé bílé maso z predátora může nést i označení českého výrobku. „Je to chuťově do kuřete a lehce do ryby, ale chutná. A hosté jsou překvapeni, že je měkoučké a je to něco úplně jiného, jak vzhledem, tak i chutí,“ říká Jana Nováková, šéfkuchařka Mount Steak Restaurant.

„Je to velmi příjemná a dietní surovina, obsah tuku v mase je zhruba dvě procenta oproti šestnácti procentům ve svíčkové,“ dodává Stanislav Zukal z Culinary Institute Julienne. Kilo krokodýlího masa by mělo vyjít zhruba na 600 až 700 korun, nejchutnější částí těla je prý ocas.

Zkušený řezník si s krokodýlem poradí

Specializace řezník se zaměřením na porážení a bourání krokodýlů v Česku neexistuje. Přesto se tady budou tihle predátoři porážet – poprvé na přelomu dubna a května. Bude se ale jednat jen o zvířata, která vyrostla v zajetí.

„Zkušený řezník se na to zvíře podívá, jestli je to antilopa, žirafa nebo krokodýl, a jede nožem po kosti. Když je to odborník, tak si s tím poradí,“ neobává se porážení plazů František Kšána.

Krokodýlí maso míří na český jídelníček (zdroj: ČT24)

Na pultech obchodů se ale zatím krokodýl neobjeví, protože z jednoho pětadvacetikilového kusu se získá asi jen pět kilo masa. Jedinou firmou, která bude podle slov svého výkonného ředitele Michala Jedličky tento druh masa zpracovávat, jsou Kostelecké uzeniny. Z terárií na české talíře poputuje až 130 krokodýlů ročně.

Běžnou součástí jídelníčku se však nejspíš tito pravěcí plazi nestanou. Pro srovnání – v Česku se ve stejném období porazí skoro 119 milionů kusů drůbeže, tři miliony prasat a desítky tisíc kusů skotu.