Křetínského EPH získá za 20 miliard většinový podíl ve Slovenských elektrárnách

Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče podepsala dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu italské společnosti Enel ve firmě Slovenské elektrárne (SE). Celková hodnota transakce činí 750 milionů eur (přes 20 miliard korun).

EPH už ve středu potvrdil, že se s Enelem dohodl na podmínkách obchodu. Holding podíl převezme prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Slovakia.  Samotná transakce se uskuteční ve dvou fázích a její konečná hodnota se ještě může na základě dohodnutých podmínek změnit.

  • Samotnému prodeji bude předcházet převod celého podílu 66 procent na nově vzniklou společnost HoldCo.
  • V první fázi pak prodá Enel poloviční podíl ve firmě HoldCo společnosti EP Slovakia za 375 milionů eur.
  • Pro zahájení druhé fáze bude muset jedna ze stran uplatnit opci, a to do 12 měsíců poté, co elektrárna Mochovce obdrží povolení ke zkušebnímu provozu třetího a čtvrtého bloku.
  • Po uplatnění opce převede Enel druhou polovinu HoldCo na EP Slovakia za dalších 375 milionů eur.

Závěrečné vypořádaní a uzavření druhé fáze je nicméně podmíněno získáním finálního povolení ke komerčnímu provozu třetího a čtvrtého bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Transakci pak musí schválit ještě antimonopolní úřady obou států.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být hotové v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017. Zároveň byl výrazně navýšen rozpočet.

Prodej podílu v SE je součástí plánu italské firmy prodat majetek za zhruba pět miliard eur. O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v říjnu uvedl, že od záměru získat akcie SE odstoupil, a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením jaderné elektrárny Mochovce.

obrázek
Zdroj: ČT24

 O koupi se dříve zajímala i společnost ČEZ, ale nakonec se rozhodla závaznou nabídku nepodat.

Fico chce více akcií

Vedle většinového vlastníka Enelu (66 procent akcií) má ve SE podíl také stát, a to 34 procent. A slovenský premiér Robert Fico ve středu uvedl, že v případě, že by Enel skutečně prodával své akcie, bude jeho vláda usilovat o získání předkupního práva na část akcií Enelu, aby posílila svoji pozici. 

„Je naší obrovskou prioritou, abychom získali opci na 17 procent (akcií). Pokud bude (Enel) v budoucnu prodávat zbylých 33 procent, chceme opci, abychom mohli získat většinu ve Slovenských elektrárnách,“ uvedl Fico. 

SE jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22 105 gigawatthodin elektřiny, což meziročně představuje pokles o 3,2 procenta.