ČEZ nepodá nabídku na koupi většiny ve Slovenských elektrárnách

Praha – Energetická společnost ČEZ se rozhodla, že nepodá závaznou nabídku na koupi 66procentního podílu ve společnosti Slovenské elektrárne. V současnosti jej drží italská společnost Enel. Energetický a průmyslový holding, který je dalším z českých zájemců, naopak nabídku podá. O podíl má zájem také slovenská vláda.

Zájemci o dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách mohou svoje nabídky posílat Enelu do 9. května. Premiér Robert Fico přitom nedávno prohlásil, že jeho kabinet je proti tomu, aby Enel prodal svůj podíl v elektrárnách před tím, než dostaví a spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích (více zde).

I toto vyjádření bylo podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže jedním z důvodů, proč se český energetický gigant nakonec rozhodl závaznou nabídku nepodat. Svou roli sehrál také fakt, že o většinový podíl ve slovenském výrobci elektřiny má zájem tamní vláda. „Z nedávného jednání společnosti Enel a slovenské vlády vyplynul zájem slovenské vlády o navýšení podílu ve Slovenských elektrárnách a zároveň zájem, aby společnost Enel prioritně dostavěla bloky 3 a 4 elektrárny Mochovce, což do celé situace vnáší řadu nových vstupů.“

ČEZ je nicméně nadále připraven diskutovat se slovenskou vládou i firmou Enel o tom, jak rozvoj slovenské energetiky podpořit. „Mimo jiné proto, že ve spolupráci se státní společností Javys rozvíjíme projekt nového jaderného zdroje v Jaslovských Bohunicích,“ dodal Kříž.

Slovenské elektrárny vlastní z 66 % italská energetická firma Enel, zbylých 34 % drží slovenský Fond národního majetku, tedy stát. Největší slovenský energetický podnik provozuje 35 vodních elektráren, dvě sluneční elektrárny a dvě jaderné elektrárny. Produkuje zhruba 80 % veškeré elektřiny v zemi.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz označil krok společnosti ČEZ za správný; je podle něj v zájmu firmy i jejích akcionářů. „Přiznám se, že jsme s takovým výsledkem počítali a hlavním důvodem v takovém očekávání byla rizika a náklady spojené s dostavbou a provozem jaderné elektrárny Mochovce za současných nízkých tržních cen elektřiny.“

Podání oficiální nabídky Enelu naopak potvrdil EPH, jehož největšími akcionáři jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. „Energetický a průmyslový holding potvrzuje, že pokračuje v účasti v procesu prodeje podílu, který ve společnosti Slovenské elektrárne drží italská firma Enel. EPH podá závaznou nabídku,“ oznámil mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Rozhodne to dostavba bloků v Mochovcích

V Mochovcích se aktuálně staví dva nové reaktory – jeden má být spuštěn v roce 2016, druhý o rok později. Při současných cenách elektřiny ale není jasné, zda budou nové bloky ziskové. ČEZ proto dříve naznačoval, že by mohl po Bratislavě chtít garanci vyšší výkupní ceny energií, podobně jako to zmiňoval v souvislosti s dostavbou českého Temelína. Garanci nakonec vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) odmítla (více zde) a výběrové řízení na dodavatele stavby bylo zastaveno (více zde). Proti zajištění výkupních cen se postavil také premiér Robert Fico. „To je obrovské riziko. Toto vůbec není cesta,“ prohlásil už loni.

Pro slovenský stát, který nyní v elektrárnách drží 34 procent akcií, je otázka dostavby bloků klíčová. Podle Fica by vláda svůj podíl navýšila v případě, že se Enel zaváže rozestavěnou jadernou elektrárnu dokončit.

Zájem o vstup do Slovenských elektráren v minulosti kromě ČEZu a EPH projevily například rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM nebo finská společnost Fortum. Zda i tyto subjekty podají oficiální nabídku, není zatím jasné.

Jasná není ani cena – odborníci se v odhadech rozcházejí a Enel svoje očekávání neupřesnil. Agentura Reuters nicméně v březnu napsala, že podíl Enelu má hodnotu přes tři miliardy eur (více než 82 miliard korun).