Fico chce většinu ve Slovenských elektrárnách. Česká skupina EPH také

Slovensko chce do budoucna získat majoritu ve společnosti Slovenské elektrárne. V případě, že by dosavadní většinový vlastník, italský koncern Enel, prodával své akcie (66 procent), bude Ficova vláda usilovat o získání předkupního práva na část akcií Enelu, aby posílila svoji pozici (34 %). Italové přitom hodlají svůj podíl prodat české skupině Energetický a průmyslový holding.

Příslušné memorandum by v případě dohody státu s Enelem mělo být podle slovenského premiéra Roberta Fica podepsáno současně s dohodou, na jejímž základě Enel prodá v první fázi 33 procent akcií největšího výrobce elektřiny na Slovensku Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH).

Je naší obrovskou prioritou, abychom získali opci na 17 procent (akcií). Pokud bude (Enel) v budoucnu prodávat zbylých 33 procent, chceme opci, abychom mohli získat většinu ve Slovenských elektrárnách“.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Šéf Enelu Francesco Starace řekl podle agentury APA listu La Stampa, že prodej zhruba dvoutřetinového podílu v SE do rukou české skupiny by italské firmě měl vynést 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun). V první fázi transakce by měl EPH ještě před Vánocemi získat zhruba třetinový podíl ve slovenské firmě. Zbytek akcií by měl obdržet po dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska. „To se stane za dva roky,“ uvedl Starace. Enel za svůj podíl v SE v roce 2006 zaplatil 840 milionů eur.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být hotové v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017.