Kopp uzavře kaplickou továrnu a propustí 170 lidí

Kaplice - Společnost Kopp Elektrotechnika uzavírá svou továrnu v kaplické průmyslové zóně a během letošního roku propustí 170 zaměstnanců. Jeden z největších místních podniků přesouvá podle svého jednatele Reinholda Wietha výrobu do severoafrického Tuniska především kvůli nižší rentabilitě výroby. Produkční kapacity nebyly vytížené ani v mateřském závodě Koppu v Německu, "černý Petr" ovšem zbyl na Kaplici. Podnik vyrábějící elektroinstalační materiál se uzavře k 31. prosinci.

Přestože společnost vyplatí svým zaměstnancům o něco vyšší odstupné, než jí přikazují české zákony, jejich reakce na potvrzené informace o propouštění byly poměrně bouřlivé. Kopp celému závodu nad rámec zákona a dohod s odbory vyplatí prémii 25 tisíc eur (asi 675 tisíc Kč). Člověk, který ve firmě odpracoval deset let, by tak za rok práce dostal nad běžné odstupné kolem 4000 korun. To odbory odmítají a podle předsedy odborového svazu KOVO v Jihočeském kraji Jana Švece to považují za směšné.

Josef Středula, předseda odborového svazu Kovo:


„Rozhodnutí o uzavření firmy vnímám jako nepřípustný protekcionismus, který mají odnést čeští zaměstnanci. Chceme pro zaměstnance srovnatelné podmínky při uzavírání podniku, jako by museli realizovat v Německu nebo Rakousku, kde závody zůstanou zachovány.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)


Dopady uzavření kaplické továrny, která fungovala od roku 1993, pocítí i místní dopravci i živnostníci. Jedna z autobusových společností už oznámila snížení počtu spojů, které sem vypravuje.