Kongres se shodl, nabízí Obamovi 789 miliard dolarů

Washington - Americký Kongres se shodl na stimulačním balíčku pro tamní ekonomiku ve výši 789 miliard dolarů. Podle zdrojů z Kongresu by hlasování mohlo proběhnout již ve čtvrtek. O víkendu by jej měl schválit prezident Obama. Shoda na novém balíku pro americkou ekonomiku v Kongresu panovala hned po prezidentských volbách. Jeho výše ale byla dlouho hádankou. Nedávno jedna část Kongresu, Sněmovna reprezentantů, schválila opatření ve výši 819 miliard, v úterý Senát nabídl ke společnému jednání až 838 miliard. Současný nižší kompromis má ambice dodatečnými vládními výdaji stimulovat pokulhávající americkou ekonomiku.

Jednání zástupců obou komor Kongresu si po ránu dalo jediný cíl. Balíček nesmí být vyšší než 800 miliard dolarů. Přesto se v Kongresu odehrávaly zajímavé hlasovací přesuny, kdy senátoři hlasovali pro balík Sněmovny reprezentantů a naopak.

Cena pomoci americké ekonomice je nižší než původní plány především díky republikánským invektivám vůči nepřímé pomoci například automobilkám. Plány se lišily také v podobě konkrétních daňových změn pro jednotlivé příjmové skupiny. Další postup hlasování je podle senátora Maxe Baucuse následující: „Když vše dobře půjde, ve čtvrtek dostane návrh k hlasování Sněmovna, v pátek Senát a před Obamovou dovolenou bude plán schválen.“


Incentivy ekonomice by měly z 35 procent mířit na redukci daňové zátěže lidí. Zbytek půjde na přímé vládní výdaje do infrastruktury nebo školství. Podle Obamy stimulační plán vytvoří tři až čtyři miliony pracovních míst, výrazně zlepší lékařskou i sociální péči a vytvoří prostor pro energetickou budoucnost na základě čistých energií.

Na státní rozpočet doráží krize už teď, po balíčku bude ještě hůř

Sporným bodem při jednání o injekci na podporu ekonomiky byl velký nárůst rozpočtového deficitu, který záchranný balíček vyvolá. Federální rozpočet se totiž i bez běj propadá stále hlouběji do červených čísel. Za první čtyři měsíce fiskálního roku byl opět rekordní pro toto období a od října do ledna dosáhl 569 miliard dolarů (12,5 bilionu Kč). To je více než šestinásobek schodku ze stejného období předešlého roku.

A záchranný balíček, který odpovídá přibližně šesti procentům hrubého domácího produktu Spojených států, situaci ještě zhorší. Proto je finanční injekce přijímána velmi rozpačitě. „Než skočíme do tří trilionového letadla, o kterém vím, že havaruje v roce 2019, měli bychom vědět, jestli nepřijde katastrofa ještě dříve,“ řekl například kongresman Dave Camp.

Co na to akciové trhy?

Zprávy z ameriského kongresu se ale naopak zalíbily především burzám. Přední index Dow Jones si připsal 0,8 procenta, podobně na tom byly indexy Standard & Poors a Nasdaq.