Klimatická konference skončila dohodou o adaptačním fondu

Poznaň (Polsko) - Čtrnáctidenní konference OSN o změnách klimatu konaná v Poznani skončila dohodou o výši adaptačního fondu. Fond má nejchudším státům pomoci zmírnit dopady globálního oteplování. Ekology a nevládní organizace ale výsledky konference zklamaly. Adaptační fond by měl pomáhat s velkými suchy, záplavami nebo stoupáním hladin oceánů. Dále by měl garantovat úvěry ve výši 80 milionů dolarů. Do roku 2012 pak asi 300 milionů dolarů. Podle prognózy OSN jsou přitom potřeba desítky miliard.

„Adaptační fond vznikl před rokem na stejné konference na Bali a šlo o to, učinit ho funkčním, aby sloužil jako instrument, kterým bohaté země dokáží financovat projekty v rozvojových zemích - jak ke snížení emisí skleníkových plynů, tak na adaptaci klimatickým změnám,“ prohlásil český ministr životního prostředí Martin Bursík. Česko v rámci svého předsednictví Evropské unii slíbilo připravit návrh, jak by se příjmy adaptačního fondu mohly zvýšit.

Nová klimatická dohoda

Hlavním úkolem konference bylo nastínit novou klimatickou dohodu. Kjótský protokol, nejdůležitější dokument o ochraně ovzduší, totiž platí jen do roku 2012. O úspěšnosti sympozia mluvil Yvo de Boer, šéf sekretariátu OSN pro klimatické změny: „Dosáhli jsme tu během jednání maxima. Posunuli jsme se blíž dohodě, kterou chceme uzavřít v Kodani.“

Podle ředitele Světového fondu divočiny Kima Carstensena ale konference ukázala, že k nástupnické smlouvě je ještě daleko: „Stále pokračují rozpory mezi bohatými a rozvojovými zeměmi.“

Návrh nového dokumentu podle závěrů konference v Poznani vznikne do července. Schválený by pak měl být za rok v prosinci.