Japonsko s Indií skoro neobchoduje, to se má změnit

Tokio – Japonsko a Indie podepsaly v Tokiu dohodu o volném obchodu. Obě země se o její podobě dohadovaly dlouhé čtyři roky. Deklaraci musí ještě ratifikovat japonský parlament. Japonsko a Indie i přes velikost svých ekonomik spolu obchodují jen omezeně. Rychle rostoucí Indie se teď na celkovém japonském zahraničním obchodu podílí necelým jedním procentem.

Dohoda počítá s postupným vzájemným otevíráním obou ekonomik. V průběhu příštích deseti let se postupně odstraní cla u 94 procent zboží. Výjimku budou mít jen zemědělské produkty – japonské mléčné výrobky nebo rýže.

V Indii už japonské firmy čile podnikají - oproti roku 2008 jich tam je dvakrát tolik. Jeny už třeba podporují místní telekomunikační odvětví. „Indie je dnes druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou. Vítáme naše japonské partnery, váš průmysl i vaše firmy. V několika příštích letech můžete využít náš růst,“ uvedl indický ministr obchodu Anand Sharma. Na oplátku Japonsko urychlí proces schvalování indických léčiv a v budoucnu budou mít firmy stejné podmínky, jako ty domácí.

Indicko-japonská dohoda (zdroj: ČT24)

Země vycházejícího slunce až dosud spoléhala hlavně na obchod s Čínou. Mezi oběma zeměmi ale panuje od loňského září napětí a Japonsko proto hledá jiné odbytiště pro své výrobky. Navíc se má čínského hospodářství zpomalit, což by negativně ovlivnilo i japonskou ekonomiku.

Japonsko bylo dosud závislé hlavně na obchodu s Čínou. Mezi oběma zeměmi ale panuje od loňského září napětí, a Japonsko proto hledá jiné odbytiště pro své výrobky. Navíc se má čínské hospodářství zpomalit, což by negativně ovlivnilo i japonskou ekonomiku.