Janotův balíček problémy rozpočtu neřeší, jen je odkládá

Praha – Poslaneckou sněmovnu čeká ve čtvrtek rozhodování o budoucnosti úsporného balíčku, který v pondělí schválila úřednická vláda Jana Fischera a který by měl pomoci snížit schodek státního rozpočtu na snesitelnou úroveň. Pokud balíček začne platit, bude Česko v roce 2010 hospodařit se 155miliardovým deficitem. Podaří se tak sice zpomalit zadlužování státu, problém nezdravých veřejných financí však zůstane otevřený. Řešení zůstane na bedrech vlády, která vzejde z příštích parlamentních voleb.

Nástup hospodářské recese odhalil, v jak špatném stavu se nacházejí české veřejné finance. Na skutečnost, že dosavadní vlády, ať už pravicové nebo levicové, nedokázaly v době konjunktury hospodařit s přebytkem, sice upozorňovali ekonomové, politiky však k šetření nepřiměla. S rychlým řešením musel na poslední chvíli přijít až úřednický kabinet.

Úsporný balíček, který připravilo ministerstvo financí pod vedením Eduarda Janoty, počítá mimo jiné se zvyšováním obou sazeb daně z přidané hodnoty, zmrazením důchodů nebo snižováním platů státních zaměstnanců.

Komentář Vladimíra Pikory (zdroj: ČT24)

„Je to v zásadě jenom účetní návrh, jak co možná nejrychleji a nejsnazším způsobem zredukovat deficit,“ říká na adresu Janotova balíčku analytik Vladimír Pikora. Žádné systémové řešení podle něj vládní návrh nepřináší a rozpočtový deficit řeší jen pro konkrétní rok 2010. „Dlouhodobě zůstane zachována špatná struktura veřejných financí, takže budeme muset ten samý problém řešit opět za rok, a pokud nebude silná vláda, tak zase za dva roky atd.,“ dodal Pikora.

Ministři příští politické vlády budou muset v rozpočtech na další roky hledat logiku, kterou podle Pikory dosavadní rozpočty postrádaly. Dlouhodobě jsou bolavým místem českého hospodaření vysoké tzv. mandatorní výdaje, tedy výdaje zakotvené v zákonech, které musí vláda každoročně vyčlenit například na důchody nebo sociální dávky. Právě v nich bude třeba škrtat. „Celá řada dávek zde nemůže být zachována, nicméně by měly být nahrazeny nějakými jinými, a to je právě to, co by měli politici vymyslet,“ dodává analytik.

Bez zdravých financí se Česko eura nedočká

Zůstává otázkou, zda k těmto nepopulárním opatřením budoucí politická reprezentace najde dostatek odvahy. Zatímco dnes se z nevyrovnaného hospodaření státu stalo silné politické téma, po odeznění recese může opět snadno zapadnout na okraj zájmu. Když vláda s veřejnými financemi nic neudělá, Česko podle Pikory nebude schopno přijmout euro, k čemuž se zavázalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004.

Jedinou nadějí pro vstup do měnové unie by pak byl rychlý hospodářský růst, který by, podobně jako před časem na Slovensku, pomohl rozpočty vyrovnat. „Pokud se takto extrémně rychlý růst nedostaví, tak euro nepřijmeme,“ uzavřel Pikora.

Ministr financí Eduard Janota
Zdroj: ČT24