Jak se nedostat do problémů při půjčení auta v zahraničí?

Praha - Asi každý z nás má o ideální dovolené jiné představy. Někomu stačí hotelový komplex a přilehlá pláž a k tomu jen pár vyjížděk do okolí. Někdo by naopak byl nejraději každý den na jiném místě a projel zemi, ve které je, křížem krážem. Každopádně ať už chceme absolvovat jeden či dva výlety nebo cestovat neustále a nepřijeli jsme vlastním autem, můžeme si i v zahraničí auto půjčit. Vypadá to sice jednoduše, ale i tady je třeba být obezřetný.

„Pokud již předem víte, že si na své zahraniční dovolené budete chtít půjčit automobil, je určitě lepší se výběru autopůjčovny věnovat ještě před odjezdem,“ doporučil ředitel Evropského spotřebitelského centra pro ČR Tomáš Večl. Můžete si tak v klidu porovnat nabídky a vůz si rezervovat předem. „Jednak tím můžete ušetřit, a jednak se můžete i vyhnout případným problémům,“ doplnil. Zvláště v turistických letoviscích se totiž auta k pronajmutí v plné sezoně někdy shánějí obtížně.

Je samozřejmě také důležité důkladně si přečíst smlouvu, abyste nebyli překvapeni, že dohodnutá cena se pak navýší o další náklady, jako je pojištění, místní poplatky, dětské sedačky či služby GPS.

K půjčení automobilu samozřejmě potřebujete platný řidičský průkaz. Některé autopůjčovny ale mohou požadovat alespoň roční zkušenost s řízením vozu, popřípadě mít také určeno věkové omezení pro řidiče, a to jak na dolní, tak na horní hranici. Často také kromě řidičského průkazumusíte předložit i druhý doklad totožnosti, například pas či občanský průkaz.

Rady na co si dát pozor při půjčení automobilu v zahraničí pro vás připravili poradci Evropského spotřebitelského centra.

  • Porovnávejte nabídky různých pronajímatelů vozidel, podívejte se na ceníky. O informace můžete požádat i v hotelu, kde jste ubytováni. Půjčovny často mívají speciální nabídky na víkend nebo při objednávce předem. A díky tomu se cena za pronájem vozu může výrazně snížit.
  • Smlouvu si před podpisem důkladně přečtěte. Pokud některým ustanovením nerozumíte, ptejte se. Kopii smlouvy v žádném případě nevyhazujte a stejně tak uschovejte i doklad o zaplacení.
  • Zvýšenou pozornost věnujte ustanovením o pojištění. Ujistěte se, že pokrývá vše potřebné, ověřte si platnost pojištění, pojistné limity a míru spoluúčasti.
  • Věnujte pozornost také smluvním ustanovením o plnosti nádrže. Obvykle autopůjčovny požadují, aby zákazník vrátil vůz se stejným množstvím pohonných hmot, s jakým jej přebíral.
  • Pokud chcete s vozem překročit hranice země, v níž jste si auto půjčili, prověřte si, zda je to podle smlouvy vůbec možné.
  • Mějte na paměti, že auto mohou řídit obvykle pouze osoby uvedené ve smlouvě o pronájmu vozu. Předat řízení kamarádovi se tedy nemusí vyplatit. V případě nehody bude totiž pojištění neplatné.
  • Při vypůjčení vozu si jej důkladně prohlédněte, zevnitř i zvnějšku a upozorněte půjčovnu na všechny případná poškození, která jste objevili, a nechte si je písemně potvrdit. Pro případné spory je vhodné mít poškození vyfocená. Zkontrolujte také množství pohonných hmot v nádrži.
  • Vůz se vždy snažte vrátit v otevíracích hodinách půjčovny a vyžádejte si písemné potvrzení o stavu vozu.
Mořské pobřeží
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová