Italský parmazán z Moravy sklízí ve světě úspěch

Litovel - V Česku přibývá firem, které úspěšně vyrábí z tuzemských surovin zahraniční speciality. Příkladem je společnost, která vyváží parmazán do celého světa, a konkuruje tak i jeho italským producentům. Podobně dobře se daří i brněnské firmě na francouzské delikatesy, která vyrábí třeba šnečí játra a kaviár.

Nejen v České republice je běžné, že výrobek, který je typický pro určitou oblast, je vyráběn v oblasti úplně jiné. „Je to jen doklad toho, že naše firmy jsou konkurenceschopné a že dokážou takové výrobky dělat levněji a nebo kvalitněji,“ potvrdil Petr Havel, agrární analytik.

Výrobna sýru Gran Moravia v moravské Litovli konkuruje dvěma hlavním výrobcům parmazánu a vyváží své výrobky už do 60 zemí, třeba i do Austrálie a Číny. Přestože získala domácí značku Klasa, její sýr chutná hlavně mladým Italům. V tuzemsku zůstává jen 5 procent její produkce.

2 minuty
Reportáž Michaely Polákové
Zdroj: ČT24

Přestože je to největší továrna na světě, kde se vyrábí jen jeden druh tvrdého sýra, práci strojů tady pořád vykonávají lidé. Sýr je vyrobený z polotučného mléka z Orlických hor, z Jeseníků, někdy i z jihovýchodní Moravy. Mléka tu denně spotřebují přes 400 tisíc litrů, v každé kádi 1 000 litrů.

Kromě mléka se v přesně stanovených časech do kádě přidávají syřidla a speciální kultury. To vše pod dohledem italského mistra. Pak sýr tráví dva dny pod speciálním těžítkem ve lněné plachetce, kterou musí třikrát denně nahradit nová. Potom musí parmazán na dva až tři týdny do solné lázně.

Parmazán je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru 35–45 centimetrů a tloušťce 18–34 cm.

Pravý italský parmazán se jmenuje Parmigiano-Reggiano, je chráněn značkou původu a pochází z oblasti kolem měst Parma, Reggio Emilia, Modena a Bologna v reginu  Emilia-Romagna.

Jeden bochník parmazánu váží zhruba 35 kilo. V továrně v moravských Třech dvorech jich denně vyrobí 700. K tomu, aby sýr dosáhl své kvality, je zapotřebí několika měsíců pomalého zrání. Za tím putuje většina sýra z Moravy do Itálie, kde jsou pro něj lepší podmínky a stálejší vlhkost. Parmazán ve skladu zůstává nejméně 8 měsíců, podobně jako u vína se ale vyplatí počkat, nejlepší je dvouletý. „Čím starší, tím lepší, tím dražší,“ říká Claudio La Carbonara, obchodní ředitel sýrárny Orrero.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

O svátcích budou velké obchody většinou zavřené

Obchodní řetězce a nákupní centra budou mít o Vánocích naposledy otevřeno na Štědrý den, který letos připadá na středu, maximálně však do 12:00 hodin. Ve čtvrtek 25. prosince a v pátek 26. prosince budou mít všechny velké obchody zavřeno, stejně tak i ve čtvrtek 1. ledna. Děti šly letos do školy naposledy v pátek 19. prosince a vrátí se v pondělí 5. ledna.
před 2 hhodinami

Provizorium nemusí být problém, nebude-li dlouhé, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

Vláda Andreje Babiše (ANO) míří do rozpočtového provizoria, protože chce předělat návrh státního rozpočtu zděděný po kabinetu Petra Fialy (ODS). Hlavní ekonom Investiky Vít Hradil a redaktor ČT Petr Vašek diskutující v pořadu Události, komentáře z ekonomiky se shodli, že provizorium nemusí být zásadní problém, pokud nepotrvá dlouho. Babišova vláda se ale zřejmě nevyhne vyššímu schodku, pokud chce prosadit priority jako přesun poplatků za obnovitelné zdroje na stát nebo snížení záloh živnostníkům. Debatu moderovala Vanda Kofroňová.
před 15 hhodinami

Firmy mohou opět získat úvěr se státní zárukou

Malé a střední firmy mohou po téměř dvouleté pauze znovu získat úvěr se státní zárukou. Peníze lze využít na provozní i investiční výdaje. Ministerstvo průmyslu a obchodu na program Národní záruka vyčlenilo 578 milionů korun, což umožní poskytnout až pět miliard. Resort očekává, že si je rozdělí zhruba tisíc podnikatelů. Žádosti přijímá Národní rozvojová banka. Ta v minulosti poskytla záruky v objemu padesáti miliard korun.
20. 12. 2025

Schillerová chce stihnout legislativu k EET v příštím roce

Nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) již vytvořila na resortu pracovní skupinu pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyjádřila se tak v pořadu Týden v politice moderovaném Martinem Šnajdrem. Součástí připravovaného zákona má být také daňový balíček, který bude mimo jiné obsahovat osvobození spropitného od daní a pojistného, snížení DPH na nealko nápoje ve stravovacích službách nebo studentské a manželské slevy. Podle ministryně je reálné, aby se nezbytné legislativní změny stihly během roku 2026, zpracovaný legislativní text by chtěla mít do konce února, v říjnu by měl navázat pilotní projekt. Schillerová také znovu připustila, že schodek rozpočtu na příští rok by mohl být vyšší, než s jakým počítal návrh připravený předchozím kabinetem Petra Fialy (ODS).
20. 12. 2025
Načítání...