HDP Německa poroste příští rok pomaleji, než čeká vláda, tvrdí rada moudrých

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa letos klesne o čtyři desetiny procenta, zatímco v příštím roce vykáže růst o 0,7 procenta. V nové prognóze, která je pro nadcházející rok pesimističtější než odhad spolkové vlády, to uvedla expertní komise známá jako rada moudrých. Komise, která je poradním orgánem vlády, na letošní rok počítá s inflací 6,1 procenta, v roce příštím pak s jejím zmírněním na 2,6 procenta.

Hospodářský posudek rady moudrých se ve výhledu výkonu ekonomiky v letošním roce shoduje s vládní analýzou, pro nadcházející rok se ale výrazně liší. Zatímco vláda kancléře Olafa Scholze očekává růst HDP o 1,3 procenta, komise předpokládá růst o 0,6 procentního bodu nižší.

Pětičlenná komise v posudku uvádí, že Německo se musí vypořádat se složitou hospodářskou situací ve světě, mimo jiné se zhoršeným výkonem čínské ekonomiky a s omezeným růstem eurozóny.

„Aktuální vývoj není překvapující vzhledem k prudkému růstu cen energií v loňském roce a vzhledem k vysokému podílu energeticky náročných průmyslových odvětví na hrubém domácím produktu Německa,“ uvedla komise. Zároveň poznamenala, že i bez současných konjunkturních problémů jsou ve středně- i dlouhodobém výhledu jasně patrné překážky hospodářského růstu pro nadcházející desetiletí.

Stárnutí populace

Jednou z těchto překážek je demografický vývoj, kdy populace stárne a podíl ekonomicky aktivních obyvatel ve věku od dvaceti do 64 let se neustále snižuje. Nedostatek pracovníků chce Německo řešit intenzivní automatizací a digitalizací a také získáváním kvalifikovaných sil v zahraničí. Podle německého výzkumného hospodářského institutu DIW Econ by Německo potřebovalo k udržení rozvoje každoročně na čtyři sta tisíc nových pracovníků.

Komise uvedla, že vedle stárnutí populace čelí Německo i zastarávání své hospodářské základny a potížím s udržením růstu produktivity.

Komise rovněž zmínila, že na německém hospodářství zanechala hluboké stopy pandemie covidu-19. „Německá ekonomika se nyní nachází takřka na stejné úrovni jako na začátku koronavirové pandemie před téměř čtyřmi lety,“ podotkli odborníci. Poznamenali však, že i přes tyto problémy prošlo Německo pandemií ve srovnání s jinými zeměmi dobře.