GM napumpuje do Opelu téměř 50 miliard

Frankfurt - Restrukturalizaci evropské divize Opel hodlá největší americká automobilka General Motors podpořit 1,9 miliardou eur (zhruba 49 miliardami korun). Původně přitom slíbila pouze 600 milionů eur a chtěla pro Opel získat dalších 2,7 miliardy eur od evropských vlád. GM bude nyní od vlád žádat pouze necelé dvě miliardy eur v podobě záruk za úvěry. Podle automobilky její vyšší příspěvek ve formě vlastního kapitálu a úvěrů odstraní riziko možného nedostatku hotovosti při restrukturalizaci Opelu v letošním roce.

„Doufáme, že náš značný závazek bude přijat jako významný milník v pokračujících jednáních o vládních zárukách, jež by pokryly zbývající mezeru,“ prohlásil generální ředitel Opelu Nick Reilly.

Americká automobilka plánovala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku 8300 pracovních míst. V současnosti zaměstnává Opel v Evropě téměř 50 000 lidí.

Rakouská společnost Magna Steyr
Zdroj: ČT24