G7 pošle Gruzii pomoc na obnovu země

Londýn/Praha - Skupina velkých průmyslových zemí G7 dnes vyjádřila připravenost poskytnout Gruzii po vojenském konfliktu s Ruskem ekonomickou podporu a vyzvala ostatní země a mezinárodní instituce, aby se k podpoře válkou ochromené kavkazské země připojily. Uvedli to ministři financí G7 ve společném prohlášení. Přitom Gruzie je na nohy se stavějící trh, který neopomíjejí ani čeští investoři.

„Jsme připraveni podpořit Gruzii, abychom zachovali její ekonomiku ve zdravém stavu, uchovali důvěru v gruzínský finanční systém a podpořili hospodářskou rekonstrukci,“ uvádí se v prohlášení G7. Ministři konstatovali, že Gruzie má díky provedeným reformám solidní ekonomické základy.

G7 vyzvala gruzínskou vládu, další země a Světovou banku, aby „urychleně identifikovaly a podpořily potřeby rekonstrukce a obnovy základních služeb, které budou základem budoucího ekonomického růstu“. Skupina přivítala dohodu Gruzie a Mezinárodního měnového fondu na zahájení práce na finančním programu, který podpoří gruzínskou ekonomiku.

Jak to bylo před válkou?

Život v kaspické zemičce s 5 miliony obyvatel začal pomalu těžit z benefitů volného trhu. Před pár lety šel proud v Gruzii jen 2 hodiny denně, teď i díky české firmě Energo Pro, která vyhrála privatizaci na šest vodních elektráren a distribuční vodní sítě, můžou lidé čerpat proud celý den. Čtvrtina vodních zdrojů a přehrad teď patří Čechům a obchody za více než 300 milionů dolarů tak dělají z Česka největší investory. České firmy třeba připravují výstavbu desítek nemocnic nebo administrativních center.

Od začátku devadesátých let místní průmysl chátrá, stále se neotřepal ze ztráty největšího odběratele Sovětského svazu. „Ekonomika stojí na zemědělství a částečně na turismu,“ popsal předseda komory pro hospodářské styky se SNS František Masopust. Přesto si místní život doposud pochvalovali.

Ekonomika loni rostla více než 12 procenty. „Gruzie je velmi atraktivní zemí, spojuje východ se západem a je bránou k trhu s desítkami milionů zákazníků, navíc máme velmi nízké daně,“ liboval si v rozhovoru pro ČT24 šéf gruzínské obchodní koruny Džemail Inašvili.