Frankfurtský autosalon - elektromobily i okázalý luxus

Frankfurt nad Mohanem / Praha – Frankfurtský autosalon bude i letos ve znamení konkurenčního souboje domácích automobilek. Němečtí konstruktéři se totiž budou chlubit svými verzemi elektromobilů. Největší boj svede BMW, Audi a Volkswagen.

Hlavním trumfem městského elektromobilu i3 od BMW je karoserie z uhlíkových vláken. Je sice zhruba dvacetkrát dražší než ocelová, ale také mnohem lehčí. Kompenzuje tak vysokou hmotnost baterií. Na trh se má dostat zhruba za rok a půl. První zákazníci za model zaplatí milion korun. „Co tady vidíte, je koncept velice blízký verzi, kterou budeme dělat sériově. V Lipsku už stavíme velkou továrnu a najmeme tisíc lidí,“ prezentuje vůz šéf projektu elektromobilů BMW Christian Senger.

S BMW se utká elektrický model A2 od Audi. Chybí mu sice drahé materiály, vlastnostmi se ale od auta svého domácího rivala příliš neliší. „Nemůžeme teď říct, kdy a v jaké podobě se bude auto vyrábět. Čekáme, co na naší A2 řeknou lidi. Proto jsme tady,“ vysvětluje designer Audi A2 Christian Winkelmann.

Jan Markovič z Hospodářských novin:

„Audi a BMW jsou věční rivalové, těžko odhadovat, kdo bude mít navrch. BMW sází na karoserii z karbonu, zatímco Audi A2 staví už na předchozím modelu.“

Hospodářské zpomalení se luxusu vyhnulo obloukem

Elektromobil je nejdůležitější frankfurtskou novinkou i pro třetího německého výrobce – Volkswagen. Ten zde představil verzi městského auta UP. Naopak výrobci exkluzivních vozů si s ekologií hlavu příliš nelámou. U sporťáků pro milionáře hraje hlavní roli jedině přepych. A tím stánky výrobců luxusních automobilů překypují.

Reportáž Jana Hreňa a Jana Černého (zdroj: ČT24)

Jaguar přivezl do Frankufrtu koncept C-X16. Ferrari zase poprvé ukazuje nový otevřený model 458 Spider. „Letošek bude pro Ferrari nejlepším rokem. Prodáme skoro sedm tisíc aut, což je rekord,“ odhaduje marketingový ředitel Ferrari Nicola Boari.

Důkazem okázalého luxusu je ve Frankfurtu i premiéra a zároveň loučení s legendární řadou Veyron od Bugatti. Poslední verze L'Or Blanc vyjde jediného kupce zhruba na čtyřicet milionů korun. Majitel si bude užívat například doplňků z exkluzivního porcelánu.