Firmám komplikují život zaměstnanci v exekuci. Nově by mohly dostávat finanční kompenzaci

Zaměstnanci v exekuci komplikují firmám život (zdroj: ČT24)

Především firmy na severu Čech si stěžují na zátěž, kterou jim přinášejí zaměstnanci v exekuci. Znamenají pro ně víc papírování, navíc je většinou složité takové zaměstnance k práci motivovat třeba prémiemi. V regionu své dluhy podle statistik nezvládá každý šestý člověk. Teď se však rýsuje možnost, že by stát takovým podnikům finančně vypomohl. Ministerstvo spravedlnosti chce zvýhodnit také ty dlužníky, kteří pracují.

Třeba bílinská pobočka firmy AGC Automotive zaměstnává asi 2500 lidí, přes 360 z nich skončilo v exekuci. „Musíte je hlídat, zda mají nebo nemají právní moc. Musíte psát těm dalším exekutorům,“ stěžuje si účetní Ivana Honesorgová a ukazuje štos papírů, který ji poslali exekutoři jen za minulý týden. „Ty exekuce teď dělají tak 80 procent mého času,“ dodává další účetní Bohdana Jindrová.

Ministerstvo spravedlnosti chce ale podobným firmám ulevit: „Firmy by byly kompenzované paušální částkou za to, že mají tyto zvýšené náklady za administrativu,“ vysvětluje mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

O jednoho dlužníka by se také už měl starat jen exekutor, čímž by mělo ubýt papírování. Navíc se tak mají snížit náklady, které jdou na vymáhání exekucí.

Pro dlužníky je výhodnější být na dávkách, na ty exekutor nedosáhne

Firma AGC Automotive, kde se vyrábí skla do aut, bojuje i s tím, jak takové zaměstnance motivovat k pracím přesčas. „Protože ty vyšší peníze, na které by si mohli sáhnout, jim nakonec stejně sebere exekutor,“ dodává ředitel závodu Luděk Steklý.

Po obyvatelích Ústeckého kraje vymáhají exekutoři téměř 29 miliard korun. Zatímco v celé republice je v exekuci zhruba 6 % lidí, tak na severu Čech je to víc než dvakrát tolik. „Je pro ně v podstatě snazší být v rámci sociálního systému živeni sociálními dávkami, protože ty jim exekutor nevezme,“ dodává předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Gabriela Nekolová.

Tady chce ministerstvo spravedlnosti ulevit zejména těm dlužníkům, kteří chtějí i tak pracovat. Třeba tím, že exekutorovi omezí přístup k penězům dlužníka.