Finanční správu povede Tatjana Richterová, nahradí kritizovaného Janečka

Události ČT: Novou ředitelkou Finanční správy bude Tatjana Richterová (zdroj: ČT24)

Novou šéfkou Finanční správy ČR se stane Tatjana Richterová, řekla České televizi ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Richterová nastoupí k 28. prosinci a nahradí Martina Janečka. Ten bude od ledna šéfem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.

Richterová uspěla ve výběrovém řízení, ve kterém byli další dva uchazeči. Podle Schillerové bude mít nová šéfka za úkol pokračovat v každoročním vyšším výběru daní a zároveň by měla zlepšit komunikaci finanční správy, kterou v minulosti část politiků a podnikatelů kritizovala.

„Je třeba nastavit podmínky tak, aby v případě, že někdo bude chtít komunikovat s Finanční správou, aby pro něj byla srozumitelná,“ přiblížila Richterová.

V současné době je Richterová Janečkovou zástupkyní. V letech 1991 až 2010 působila na Finančním ředitelství v Ústí nad Labem coby referentka a později ředitelka finančního úřadu, uvádí se na stránkách Finanční správy ČR. Od roku 2011 pracuje na Generálním finančním ředitelství, postupně jako ředitelka finančního ředitelství, ředitelka finančního úřadu a nyní jako ředitelka sekce a zástupkyně generálního ředitele. Má vysokoškolské vzdělání – titul Ing. –  v oboru ekonomika odvětví.

Je to velice zkušená manažerka, odbornice, která je jednoznačně spojena s tím, že Praha přestala být daňovým rájem.
Alena Schillerová
ministryně financí

Janečka do čela Finanční správy jmenovala vláda koncem října 2014, kdy ministerstvo financí vedl nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Janeček sice zlepšil výběr daní, od opozice ale sklízel tvrdou kritiku.

„Finanční správa fungovala doteď jako daňový kombajn na malé živnostníky, ale unikají nám daleko větší peníze na úrovni korporací a velkých firem,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Zajišťovací příkazy, likvidace nevinných firem, excesy typu seznam všech novomanželů, aby se jim zpovídali, kdo všechno byl na jejich svatební hostině a jak to zaplatili,“ vyjmenoval problematické body člen rozpočtového výboru sněmovny Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle nové ředitelky ale prověrka ukázala, že úředníci zrovna v případě kauzy novomanželů postupovali vcelku správně. „Budeme instruovat naše pracovník, aby opravdu využili všech možných metod zejména v této oblasti a obtěžovali občany co nejméně,“ dodala Richterová.

Právě to má zajistit i projekt Moje daně, jehož start bude mít Tatjana Richterová na starosti. Umožní, aby lidé mohli on-line vyplňovat daňová přiznání a daně pak i snadněji platit.

Kritika zajišťovacích příkazů

Velkou kritiku si Janečkem vedený úřad vysloužil kvůli využívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými mohou v případě podezření na daňový podvod úředníci daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Od usednutí Janečka do křesla generálního ředitele správy počet příkazů výrazně stoupl, z necelé pětistovky v roce 2013 na zhruba trojnásobek (loni jich bylo celkem 1420, v roce 2015 dokonce 1605), uvedla agentura ČTK.

Používání tohoto nástroje kritizovala řada postižených firem i daňových expertů, podle kterých finanční správa příkazy zneužívala a likvidovala tak řadu poctivých firem, které se do řetězových podvodů s DPH mohly dostat neúmyslně. Loni v listopadu v reakci na to finanční správa oznámila, že bude při vydání zajišťovacího příkazu u fungujících firem nabízet alternativní zajištění majetku. Chystá se i změna zákona.