Fico: Slovensko zažaluje kvůli státní poště Evropskou komisi

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že jeho země zažaluje Evropskou komisi kvůli rozhodnutí, podle kterého Slovenská pošta nesmí mít monopol v doručování hybridních zásilek, tedy zásilek, které klient operátorovi zasílá elektronicky. Výsadní postavení na trhu poště zákonem zajistil právě Ficův kabinet.

„Plně podporuji Slovenskou poštu i ministerstvo dopravy, které se rozhodly, že zahájí soudní řízení proti Evropské komisi tak, jak jsme to učinili i v případě emisí (skleníkových plynů),“ podtrhl po dnešním jednání s vedením pošty Fico. Vláda možná přijme i další normy, které Slovenské poště zajistí prioritní pozici v oblasti hybridní pošty.

Monopolní postavení, které se týká například doručování faktur mobilních operátorů nebo dodavatelů energií či výpisů z účtů klientů bank, zaručila Slovenské poště dubnová novela poštovního zákona. Pokud by v této části trhu podnikaly i konkurenční soukromé firmy, státní pošta by podle svého generálního ředitele Libora Chrásta mohla přijít o tržby ve výši až dvě miliardy slovenských korun (asi 1,7 miliardy Kč).

Přijetím novely poštovního zákona vyrazilo Slovensko proti proudu Evropské unie, která plánuje do roku 2013 úplnou liberalizaci trhu s poštovními službami. Monopol státních podniků totiž podle unie poškozuje spotřebitele, kteří jsou na poštovních službách závislí.

Evropská komise si nenechala návrat k monopolu Slovenské pošty líbit a začátkem října Slovensku nařídila, aby výsadní postavení pošty znovu odstranilo. Pokud tak země neučiní, hrozí jí pokuty.