Europoslanci schválili regulaci pro kryptoměny

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek drtivou většinou schválil nařízení MiCA, což jsou pravidla regulace kryptoměnových trhů. Je to první ucelenější sada předpisů pro kryptoměnové odvětví na světě, uvedla agentura Reuters. EP schválil i další opatření, která se v odvětví kryptoměn zaměřují na boj proti praní špinavých peněz.

Převody virtuálních aktiv, jako jsou bitcoiny, dosud evropská legislativa o finančních službách nijak neupravovala. Nyní pro regulaci MiCA (Markets in Crypto-assets) hlasovalo 517 europoslanců, 38 jich bylo proti a 18 se hlasování zdrželo.

Schválená pravidla budou platit od poloviny příštího roku. Požadují, aby se firmy, které v Unii nabízejí služby v odvětví kryptoměn, registrovaly a poskytly přesné údaje o své identitě. Pak získají licenci od regulačních orgánů EU. Pravidla už dříve schválily unijní státy.

„Díky regulaci MiCA získalo evropské odvětví kryptoaktiv regulační průhlednost, kterou země jako Spojené státy nemají,“ prohlásil europoslanec Stefan Berger z frakce Evropské lidové strany (PPE), který zákon předkládal. Dodal, že tak EU získá konkurenční výhodu.

„Doufám, že by se naše pravidla mohla stát vzorem pro další země,“ řekla ve středu v debatě o souboru opatření eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová.

EP také hlasoval poměrem 529 ku 29 pro samostatná opatření známá jako nařízení o převodu finančních prostředků. Ta vyžadují, aby provozovatelé kryptoměnových služeb identifikovali své zákazníky tak, aby zabraňovali praní špinavých peněz.

Dojde k pročištění trhu?

„Zavedení pravidel MiCA bude mít za následek určité pročištění trhu, protože obchodníci s kryptem a různé bitcoinové směnárny a burzy budou moci fungovat na základě povolení. Zároveň by mohly investice do kryptoměn získat větší důvěru mezi širokou veřejností,“ dodal ředitel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Podle analytika XTB Štěpána Hájka se prostoru kryptoaktiv dostává jasných pravidel hry, které mají především ochránit uživatele. „Rozhodnutí pro jeden z největších trhů v EU může podpořit další postup regulace ve Spojených státech, kde jsme se výraznější regulace zatím nedočkali,“ uvedl Hájek. Připomněl, že kroky europarlamentu přichází po loňském krachu burzy FTX a následně nucenému uzavření dvou plně regulovaných kryptobank ve Spojených státech. „Pro celý trh je regulace velmi dobrou zprávou, jelikož se spekulovalo o úplném zákazu kryptoměn,“ dodal Hájek.

Na cenu největších kryptoměn nebude mít podle Hájka rozhodnutí o regulaci bezprostřední dopad. Postupem času by ale u některých kryptoměn mohlo dojít k tlumenějšímu růstu, jelikož větší regulace podle něj zamezí manipulaci s cenou a dalším podivným praktikám.