Estonská firma nabízí e-shopům virtuální kabinky

Tallin - Estonská společnost Fits.Me přichází s novinkou, která by měla zlepšit prodej oblečení na internetu. Nabízí prodejcům, že pomocí svých robotů mužské a ženské postavy namodeluje virtuální galerii pro šatstvo každé velikosti. Návštěvníci e-shopů tak uvidí, jak by na nich vypadalo vybírané oblečení. Právě problémy s nevhodným číslem a následnou výměnou zboží jsou zatím největší překážkou internetového prodeje oblečení.

Za vývojem systému, který tallinská společnost Fits.Me využívá, stojí dvě tamní univerzity a tým německých odborníků. Předpoklad firmy je, že jí prodejci poskytnou nabízené oblečení a Fits.Me za pomoci tvarujících se robotů vytvoří modely, které si internetoví zákazníci prohlédnou po zadání požadované velikosti.

„Správná velikost není jen otázka toho, jak padne, ale i toho, jak vypadá,“ upozornil Hejkli Haldre ze společnosti Fits.Me. „Jsou lidé, kteří mají radši přiléhavé oblečení a jiní zase nosí volnější modely. Figurína může být velmi tenká i oblá a pro mužský model třeba hodně svalnatá. Dá se říct, že můžeme vytvořit 100 000 různých tvarů a velikostí těla.“

Reportáž o virtuálních oděvních kabinách (zdroj: ČT24)

Výhody virtuální zkušební kabinky si ověřil už londýnský výrobce triček Hawes & Curtis. Počet kusů, které se po koupi vracely, díky němu klesl víc než o čtvrtinu. „V tom je velká pomoc, která nám zvyšuje zisky. Náklady na celý reklamační proces jsou docela vysoké. A spokojenější jsou i naši zákazníci, protože když si triko takto vyzkouší, přijde jim domů a padne jak ulité,“ shrnul zkušenosti podniku ředitel elektronického obchodu Hawes & Curtis Antony Comyns.