Chcete natočit „šmejdy“? Prvně jim to musíte oznámit

Praha - Předváděcích akcí, na kterých často dochází k nekalým praktikám, neubývá. Aby mohli být případní pachatelé potrestáni, začal platit nový kontrolní řád, který měl umožnit pořízení skrytých nahrávek a videozáznamů. Záměr zákonodárců však vzal za své kvůli ochraně osobních údajů. Ispektoři nesmí zabírat obličeje a před začátkem akce hlavně musí organizátorům oznámit, že budou natáčeni - tento nástroj je tak v podstatě bezzubý.

Česká obchodní inspekce (ČOI) nemůže skrytě nahrávat průběh předváděcích akcí, i když jí to novela kontrolního řádu měla od ledna umožnit. Poté, co se organizátorům oznámí, že budou natáčeni, obvykle akci zruší. Část firem vůbec konání akce nenahlásí, o nich se ČOI dozvídá často na základě informací od občanů. V jiném případě mají v jedné vesnici či městě zamluveno hned několik míst, kde se má akce konat.

„Například jedna firma má na malém městě nahlášeno na stejnou dobu předváděcí akci na třech místech, ale ta se koná jen na jednom z nich. Kapacita inspektorů neumožňuje obsadit všechny akce,“ podotkl nový ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

„Šmejdi“ letos zatím dostali pokuty za celkem 4,4 milionu korun. Počet předváděcích akcí v ČR neklesá. Kdy začne klesat? Odpověď je jednoduchá - až lidé „prohlédnou“ a přestanou na takovéto akce jezdit.