Čeští podnikatelé jeli do Číny utužovat obchodní vztahy. Bez Tvrdíka a Mynáře

Události ČT: Podpora českého obchodu s Čínou bez Tvrdíka a Mynáře (zdroj: ČT24)

Do čínského města I-wu přijela podpořit obchodní zájmy Česka mise ministerstva průmyslu s podnikateli. Cesta se obešla bez účasti zmocněnce prezidenta pro Čínu Jaroslava Tvrdíka a hradního kancléře Vratislava Mynáře. Proti jejich přítomnosti měli výhrady zástupci Svazu průmyslu a Asociace malých a středních podnikatelů, kteří se jí účastní.

Delegace ministerstva průmyslu jedná v I-wu v rámci Čínsko-českého centra pro spolupráci zřízeného loni na základě memoranda podepsaného při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Pekingu.

Město I-wu představuje křižovatku pro čínské zboží a jeho továrny zásobují prodejce po celém světě. Místní vláda se proto snaží přitáhnout zahraniční podnikatele a láká je na mezinárodní obchodní centrum, kde mohou nabízet produkty i služby. Právě sem loni dorazil první nákladní vlak z Česka.

„Nyní jsme se dohodli, že se budeme informovat pravidelněji, v podstatě každé tři měsíce budou videokonference, kde budeme řešit to, jak jdou projekty dál,“ přiblížil náměstek ministra průmyslu Eduard Muřický.

Tvrdíkem vedená komora má být podle podnikatelů jenom konzultantem

Zmocněnec prezidenta pro Čínu Jaroslav Tvrdík, kterého Hrad pověřil organizací, nedorazil. Nepřijel ani kancléř Vratislav Mynář. V SMS mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že důvodem je „zásadní ústavní akt“. Ve středu je v plánu opětovné jmenování Andreje Babiše (ANO) premiérem.

Českým zástupcům podnikatelů vadila hlavně role Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, kterou vede Tvrdík. Právě proto si původně chtěli podnikatelé stěžovat v dopise. Nakonec se ale na obsazení i pravomocích v čínské misi dohodli. Klíčovou úlohu má ministerstvo průmyslu.

„Komora v tom bude sehrávat roli jakéhosi konzultanta, někoho, kdo má šanci se k tomu vyjádřit, nicméně nebude dominantní institucí,“ přiblížil předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. S Asociací malých a středních podniků souhlasí i Svaz průmyslu, který se mise také účastní spolu s šesti českými firmami.

Tato akce ale není zdaleka poslední v letošním česko-čínském kalendáři. V Praze bude další investiční fórum a v listopadu se prezident republiky už počtvrté chystá do Číny – tentokrát na Expo do Šanghaje.