Černý trh s alkoholem se zmenšil, říkají výrobci lihovin

Černý trh s alkoholem se zmenšil, říkají výrobci lihovin (zdroj: ČT24)

Trh s lihovinami je čtyři roky po metanolové kauze stabilní a černý trh s alkoholem se díky legislativním opatřením zmenšil. Loni tvořil podle odhadu výrobců lihovin zhruba osm procent trhu, před zákazem prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012, byl až třetinový, prohlásili zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Podle nich by se ale ilegální trh měl ještě více potlačit. Navrhují, aby se nedovolená příprava lihovin stala trestným činem, v současnosti jde o přestupek.

Pomoci potlačit černý trh s alkoholem by podle zástupců Unie výrobců a dovozců lihovin mělo i zavedení elektronické evidence tržeb.

  • Metanolová kauza sice nesouvisela tzv. lihovou mafií (případ Březiny a spol.), ale podle některých zdrojů ji pomohla policii rozkrýt. Koncem srpna dorazil případ lihové mafie k olomouckému vrchnímu soudu. Odvolací soud se bude případem zabývat ve vztahu ke všem osmi obžalovaným.
  • Za obchody s nelegálním lihem bylo obžalováno osm lidí, sedm z nich bylo podle obžaloby členy organizované zločinecké skupiny. Krajský soud jim loni v prosinci udělil tresty od čtyř do 13 let, poslední vyvázl s podmíněným trestem. Nejvyšší trest z organizované skupiny dostal Radek Březina, naopak nejnižší jeho bratr Tomáš, kterému soud jako jedinému přisoudil status spolupracujícího. 
  • Podle rozsudku krajského soudu obrali stát na daních o 6,39 miliardy korun. Takzvaná lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně.
  • Na kauzu lihové mafie navazují další trestní stíhání, v nichž se zodpovídají lidé, kteří s Radkem Březinou obchodovali nebo pomáhali legalizovat jeho majetek. 
  • Zdroj: ČTK, ČT24

 „Stále se objevují na trhu v nabídce velkoobchodníků výrobky za cenu, jež je nižší než prostý součet spotřební daně a daně z přidané hodnoty,“ upozornil viceprezident UVDL Jiří Štětina. 

Dlouhodobě spotřeba alkoholu v Česku klesá. Přesto však obraty českých producentů i dovozců rostou. Částečně je to podle unie právě díky snižování podílu černého trhu. „Můžeme spekulovat, že růst dovozů je i na úkor legálních etablovaných výrobců,“ dodal Štětina. Prodeje členů unie, která tvoří přibližně tři čtvrtiny českého trhu, loni vzrostly o devět procent na 29,3 milionu litrů lihovin.

Podle prezidenta svazu Pavla Dvořáčka černý trh existuje ze dvou důvodů. „Kvůli výši spotřební daně. A na straně poptávky stále existují spotřebitelé, kteří chtějí nakoupit co nejlevněji, vyzrát nad státem a neplatit spotřební daň,“ uvedl.

Podle údajů Českého statistického úřadu předloni v průměru každý Čech vypil 173,3 litru alkoholických nápojů, v přepočtu 10,1 litru čistého lihu. Z toho v přepočtu na líh činily 2,7 litru silné lihoviny, 2,3 litru víno, pět litrů pivo.

Metanolová kauza si vyžádala téměř padesát obětí

Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, které Česko v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na začátku září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je s kauzou spojováno, zemřel na konci února 2014. Aféra si od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala 48 životů. 

Události: Dopady metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Soudy se s případy vypořádávají v mnoha procesech. V souvislosti s kauzou bylo obviněno přes 70 lidí a padla řada rozsudků. Hlavní distributor metanolu, Jiří Vacula, dostal 15 let odnětí svobody. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí.

Aféra také přiměla stát zpřísnit prodej lihovin a zaměřit se na eliminaci černého trhu. To se projevilo i na výběru spotřební daně z lihovin. „Meziročně 2014 versus 2013 a i 2015 versus 2014 jak inkaso, tak výměr spotřební daně rostl každý rok o víc než 5 procent, což je určitě velice dobrý výsledek,“ konstatuje prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Pavel Dvořáček.

Proti černému trhu by se ale podle Unie výrobců a dovozců lihovin dalo bojovat ještě efektivněji. Nedovolená příprava alkoholu je totiž podle zákona od roku 2012 pouze přestupkem.

„Naše intence je opravdu překvalifikovat tento přestupek nedovolené přípravy lihovin zpět na trestný čin, tak jako tomu bylo v minulosti,“ vysvětluje viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Jiří Štětina.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Vláda na vlnu úmrtí reagovala zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území Česka a 20. září ministr zdravotnictví zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z České republiky. Prohibice byla zmírněna koncem září 2012. Poslední omezení padla v říjnu 2013.
  •  
  • Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.