Celníci asi daňové trestné činy v budoucnu vyšetřovat nebudou. Babiš pro to zatím nezískal podporu

Celníci asi daňové trestné činy v budoucnu vyšetřovat nebudou (zdroj: ČT24)

Celníci daňové trestné činy s největší pravděpodobností ani v budoucnu vyšetřovat nebudou. Tento plán ministra financí Andreje Babiše, od kterého si sliboval zrychlení a zlepšení vyšetřování podvodů s DPH nebo se spotřebními daněmi, narazil u velké většiny politických stran zastoupených ve sněmovně. Návrh podporuje jenom Babišovo hnutí ANO.

Speciální tým Kobra, který bojuje proti daňovým únikům, funguje již přes dva roky a zachránil státu už přes šest miliard korun. Jde o společný tým policistů, celníků a finanční správy. Ministr financí by nyní nově chtěl, aby mohli daňové trestné činy vyšetřovat i sami celníci.

Koaliční ČSSD i všechny opoziční strany se ale obávají přílišné koncentrace moci právě ministra financí. Zastání se naopak Babiš dočkal u prezidenta Miloše Zemana, který jeho návrh podporuje.

„Ušetří se čas, ušetří se podle mě i lidi, jsou tam synergie a dohlíží na to stejní státní zástupci. Policie také ušetří čas, v podstatě dnes nemá policie specialisty na daňové delikty,“ zdůvodňuje svůj plán ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jenže s ním narazil jak u opozice, tak i koaliční ČSSD. „Daňová Kobra funguje velice dobře, ale není žádný důvod, aby teď celníci přebírali trestní řízení,“ říká ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Opozice: Babiš si vytváří vlastní policejní složku

Opozice se obává hlavně velkého posílení moci ministra financí. „To je velmi nebezpečné, velmi nesystémové a s tímto ministrem financí dvakrát nebezpečnější. Jsme zásadně proti,“ konstatuje předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pan ministr Babiš si vytváří svoji vlastní policejní složku, a to, nutno říct, složku bohatě vybavenou a dost schopnou,“ doplňuje místopředseda strany Úsvit – národní koalice Martin Lank.

Jestliže to chce Andrej Babiš s jeho politickým uvažováním, zdůrazňuji s jeho, ne s mým, tak pro to být nemohu.
Pavel Blažek

Podobné obavy ze zneužití své moci ale Babiš zásadně odmítá. „Celní správa i finanční správa jsou skutečně nezávislé. Absolutně vylučuju, že bych mohl v nějaké fázi moji funkci zneužít,“ říká Babiš. Podle něho je důvod, proč jsou všichni proti, jednoduchý: myslí si, že jsou prostě proti všemu, co on navrhne.

Už nyní mohou celníci nasazovat odposlechy a provádět domovní kontroly

Celníci mohou už dnes při odhalování daňové kriminality třeba nasazovat s povolením soudu odposlechy a provádět domovní kontroly. Po nashromáždění důkazů ale musí kauzy předat policistům. Babiš by však chtěl, aby mohli u daňových trestných činů vést celé šetření: od prověřování přes obvinění až po návrh státnímu zástupci na obžalobu podezřelých.

„Všechny daňové trestné činy, to znamená i to, co je u finanční správy. Jde o kompetenci celníků a skutečně ne o nějaký můj nápad – ty nesmysly, že já vytvářím svou policii a že chci nějak posilovat, to zásadně odmítám,“ zdůrazňuje Babiš.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pavla Kováčika (KSČM) by se ale pak mohlo v absurdní poloze stát, pokud by Babišovi návrh prošel, že „trestné činy spáchané na polích by vyšetřovali sami zemědělci“.

Zásah Kobry
Zdroj: ČT24

Od začátku září nastoupí do funkce zástupce šéfa celní správy Robert Šlachta, který bude mít od 1. 9. na starosti právě pátrání po daňových trestných činech. I on by chtěl mít možnost dotáhnout vyšetřování do konce. Podle něho totiž není skutečně šťastné řešení to, že se nyní předávají případy někde na půli cesty.

Chovanec chce finanční policii

Babiš také již dříve upozornil, že záměr ministerstva souvisí s dlouhodobou koncepcí rozvoje Celní správy, o níž se na ministerstvu diskutuje od roku 2007. „Záměr byl opakovaně podpořen ze strany státních zástupců a jeho realizace dalekosáhle přesahuje funkční období současné vlády,“ uvedl ministr.

Ministr vnitra Chovanec však dále trvá na tom, aby vyšetřování trestných činů zůstalo na policii. Místo rozšíření pravomocí celníku chce pod nově vzniklou Národní centrálou pro boj s organizovaným zločinem vytvořit speciální útvar – finanční policii, což se chystá na základě dlouhodobých plánů. „Já jsem se s panem Babišem u pana prezidenta dohodl, že budeme postupovat cestou finanční policie,“ vysvětluje Chovanec.

Zásah finanční správy ve dvou objektech na Svatém Kříži u Chebu
Zdroj: ČT24

Návrh podle ministerstva financí však počítá s tím, že působnost pověřených celních útvarů nebude výlučná, ale naopak společná s policií. Zda by vyšetřování prováděla Celní správa, nebo policie, bude záviset podle úřadu na tom, kdo se o trestné činnosti dozví dříve, a na konkrétních okolnostech případu.

Celní správa by měla o zahájení vyšetřování informovat příslušný útvar policie. „Vyvstane-li spor o příslušnost těchto orgánů, rozhodne o něm státní zástupce,“ uvedlo již dříve ministerstvo. Celníci již dnes stejně jako policie při řešení trestných činů podléhají dozoru státního zástupce.

Celní správa má asistovat při výběru daní, ne zavírat zločince, tvrdí Laudát (zdroj: ČT24)

Jenže prezident Zeman zároveň podpořil i posílení pravomocí celníků. „Pokud celníci budou rovněž stíhat daňové úniky stejně jako finanční policie, bude to jenom dobře, protože tady budeme mít dva soutěžící útvary,“ míní.

Celníci mají přitom už teď rozšířené pravomoci v souvislosti s nedávno přijatým celním zákonem. Od začátku roku jim přibyly kompetence i u kontrol hazardu, proto rozšiřují řady o zhruba 360 nových pracovníků. V současnosti jich je asi 4500.

Podpora celníků
Zdroj: ČT24

Návrh ministra financí ve středu ve sněmovně projednají poslanci rozpočtového výboru. Ani mezi nimi ale Babiš zatím podporu nemá. Pokud by ale návrh přece jen prošel, rozšíření pravomocí celníků by mohlo platit od roku 2019.