Bursík chce, aby domácnosti topily ekologicky - jinak budou platit vyšší daň

Praha - Martin Bursík představil plány, jak chce přimět domácnosti k přechodu na ekologicky šetrnější způsob vytápění. Ministr životního prostředí chce prosadit nový zákon o ochraně ovzduší, podle kterého by měly kotle na vytápění plnit od roku 2014 přísné ekologické limity. Ty domácnosti, které by dál topily v neekologických kotlích, by platily vyšší daň z nemovitosti. Ministerstvo životního prostředí chce ale zároveň lidem nabídnout miliardy korun na zateplování jejich domů a změnu vytápění. Bursík to uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Výši platby zatím Bursík nesdělil, ministerstvo se totiž teprve chystá návrh rezeslat ostatním ministerstvům k připomínkovému řízení. Pak o návrhu bude ještě jednat vláda a Parlament. 

Bursík uvedl, že nový zákon o ochraně ovzduší neznamená úplný zákaz uhlí pro vytápění domácností: „Ale současné kotle s účinností okolo 40 procent se do nových limitů nevejdou. Možná se tam vejdou nejmodernější uhelné kotle. A vejdou se tam kotle na biomasu.“ Chystaný zákon počítá s tím, že si domácnosti budou muset nechat dělat pravidelné revize svých kotlů, která obvykle vyjde na tisíc až dva tisíce korun. „Revize jsou naprosto běžné v západní Evropě. Je nutné si nechat seřídit kotel, změřit emise,“ tvrdí Bursík. „Tomu, kdo současně s úhradou daně z nemovitosti nepředloží potvrzení o revizi kotle, automaticky naběhne příplatek, že nesplňuje emisní limit,“ dodal. 

Ministerstvo chce ovšem majitelům domů poskytnout také miliardy korun na zateplování a změnu vytápění. Státní dotace by se měly dát kombinovat s výhodnými úvěry od bank. Velkorysý program hodlá ministerstvo odstartovat v dubnu, přičemž zatím počítá s částkou deset miliard korun. „Bude to největší dotační program, který tu byl,“ řekl serveru Bursík. Podle něj nebude pro zájemce administrativně náročný, i tak si ale není zcela jistý, jak velký bude o program úspory energie skutečně zájem.