Bank of America téměř ztrojnásobila čtvrtletní zisk

New York - Další z amerických bank překvapila dobrými výsledky. Tentokrát přišly příjemné zprávy od Bank of America. V prvním letošním čtvrtletí vydělala 2,8 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard korun) a ve srovnání s loňskem tak svůj zisk skoro ztrojnásobila. Ztráty ze špatných úvěrů vynahradily tržby spojené s převzetím Merrill Lynch a příjmy z prodeje akcií čínské společnosti China Construction Bank.

Zisk největší americké banky co do velikosti majetku dosáhl 44 centů na jednu akcii, analytici přitom počítali jen se čtyřmi centy na kus. „Vypadá to, že Bank of America se očišťuje a že pokračuje v dobrém fungování,“ uvedl analytik Tim Ghriskey z investiční firmy Solaris Asset Management. Upozornil však, že prvotní reakce akciového trhu na výsledky je negativní, a to zřejmě kvůli vysokým rezervám na špatné úvěry.

Zveřejněná čísla vypadají na první pohled dobře. Na jedné straně jsou vysoké výnosy a zisky z obchodování, proti tomu ale stojí neplatiči úvěrů. Banka proto navýšila rezervy na krytí ztrát o skoro pět milliard na bezmála 13 a půl miliardy dolarů. Je to vůbec nejvyšší úroveň v historii Bank of America.

Výsledky amerických bank? Jen drobný záchvěv optimismu

Podobně jsou na tom i účetní výkazy dalších státem podporovaných bank Goldman Sachs, JPMorgan a Citigroup. Ty zveřejnily lepší než očekávané výsledky už minulý týden. Podle analytiků nicméně příznivá čísla konec krize ještě neznačí. „V následujících kvartálech bude převládat špatný trh s úvěry ve Spojených státech a předpokládám, že ty dobré výsledky se nebudou opakovat v následujících kvartálech,“ míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Aktuálně kladná čísla Bank of America zřejmě také nepomohou generálnímu řediteli Kennethu Lewisovi. Na další valné hromadě mu hrozí sesazení z funkce. Čelí totiž kritice za převzetí banky Merrill Lynch. To akcionáři schválili dřív, než se dozvěděli o vysokých ztrátách přebíraného podniku.