Amazon ještě letos otevře nové logistické centrum na Slovensku

Americký internetový prodejce Amazon chce nabírat lidi v Česku i na Slovensku. Nyní oznámil vybudování logistického centra u města Sereď, zhruba šedesát kilometrů od Bratislavy. Centrum se má zaměřit na nedoručené nebo vrácené zásilky.

Amazon oznámil, že v průběhu tří let plánuje v novém slovenském logistickém centru vytvořit více než tisíc pracovních míst. Už v roce 2011 otevřela firma v Bratislavě centrum podpory prodeje, ve slovenské pobočce v současnosti zaměstnává přes 850 pracovníků.

Logistické centrum na ploše více než 60 tisíc metrů čtverečních hodlá Amazon otevřít ve třetím letošním čtvrtletí u města Sereď. Pracovníci centra budou vyřizovat nedoručené nebo vrácené zásilky.

„To, že budujeme naše logistické centrum na Slovensku, dokazuje, jak moc investicím na tomto trhu věříme,“ uvedl viceprezident Amazonu pro Evropu Roy Perticucci v tiskové zprávě, kterou ČTK poskytla PR agentura SKPR Strategies.

Amazon má však velké plány po celé Evropě. V letošním roce chce získat rekordní počet nových pracovníku, jelikož plánuje vytvořit celkem patnáct tisíc pracovních míst. Například i v Dobrovízi u Prahy a v pražské korporátní kanceláři chce nabrat tisíc stálých zaměstnanců.

Dříve Amazon rovněž přiblížil, že má v úmyslu během roku a půl v USA vytvořit více než 100 tisíc nových pracovních míst.

Bez investiční podpory

Investici na Slovensku pak Amazon oznámil v době, kdy si řada firem stěžuje na nedostatek kvalifikované pracovní síly. V okolí města Sereď má své závody několik velkých firem a míra nezaměstnanosti v regionu patří k nejnižším v zemi.

„Kromě nesporného přínosu pro ekonomiku a zaměstnanost považuji za důležité, že projekt bude fungovat bez investiční podpory státu,“ podotkl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.