Amazon nabere po Evropě lidi. Jenom v Česku chce přijmout tisíc zaměstnanců

Americký internetový prodejce Amazon letos nabere v Dobrovízi u Prahy a v pražské korporátní kanceláři tisíc stálých zaměstnanců. Už teď v tuzemsku zaměstnává přes tři tisíce lidí. Celkem chce po Evropě firma získat rekordní počet nových pracovníků, plánuje vytvořit celkem 15 tisíc pracovních míst. Informoval o tom mediální zástupce společnosti Marcel Bodnár.

„Amazon v České republice i nadále investuje prostředky do nové infrastruktury a rozvoje zaměstnanců, abychom dokázali dál růst a zároveň plnit potřeby našich zákazníků,“ uvedl provozní ředitel Amazonu pro kontinentální Evropu Steven Harman.

Společnost bude přijímat lidi od těch bez kvalifikace až po vysokoškolsky vzdělané. Zaměstnanci mohou využít programu, kdy jim Amazon přispěje na libovolné vzdělání až 120 tisíc korun. V Evropě ho využilo už přes dva tisíce lidí.

Masivní nábor v USA

Ještě víc lidí než v Evropě bude firma poptávat doma v USA. Už dříve Amazon uvedl, že během roku a půl tam chce vytvořit více než 100 tisíc nových pracovních míst na plný úvazek. Počet kmenových zaměstnanců firmy na plný úvazek v USA tak do poloviny roku 2018 vzroste na více než 280 tisíc.

  • Čistý zisk americké společnosti Amazon ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o více než polovinu na 749 milionů dolarů (téměř 19 miliard korun) ze 482 milionů dolarů před rokem.
  • Celkové tržby podniku se díky silné poptávce během vánoční sezony zvýšily o 22 procent na 43,7 miliardy dolarů. Zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 44,7 miliardy dolarů.

V Evropě má Amazon více než stovku korporátních, distribučních, prodejních i zákaznických center a regionální datacentra pro web, k tomu ještě patnáct vývojových center zaměřených na inovace. Investuje například do distribuce, zákaznických služeb, výzkumu a vývoje, strojového učení, pokročilé logistiky a podobně.

V roce 2013 začalo fungovat centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a předloni tam Amazon spustil provoz svého prvního distribučního centra v České republice. V něm během předvánoční špičky pracovalo přes dva tisíce zaměstnanců a kolem čtyř tisíc brigádníků. 

Vydáno pod